Primarii şi pregătirile de iarnă / Unde vor fi drumuri blocate de zapadă în judeţul Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Primarii şi pregătirile de iarnă / Unde vor fi drumuri blocate de zapadă în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarii mai multor comune din judeţ reclamă proasta implicare a autorităţilor judeţene în pregătirile pentru iarnă * Degeaba dai zăpada de pe drumul din sat, dacă DN-urile şi DJ-urile se blochează în câmp


Până la mijlocul acestei luni, n-ar trebui să ningă atât de mult încât să ne troienească, dar n-ar fi prima dată când socoteala meteorologului din staţie nu se prea potriveşte cu realitatea din teren. Aşa că este posibil ca ninsorile anunţate pentru perioada următoare să se mai şi înteţească şi să producă troiene, nervi, izolarea cătunelor şi câte şi mai câte.

Din păcate, în judeţul nostru nu e nevoie să ningă patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi neîntrerupt ca să se blocheze din nou cătunul Hânţeşti de la Buciumeni sau să se umple iarăşi valea de la Vameş cu omăt de netraversat. În anii trecuţi, probleme au tot fost, mai ales pe drumurile care străbat câmpuri şi care nu se bucură de protecţia parazăpezilor şi pe căile de acces către satele mici.

Acum, cât încă n-a început să cadă nici măcar un fulg şi cât timp este cerul încă răzbunat, am încercat să vedem cum s-au pregătit pentru iarnă primarii din diverse zone ale judeţului.

Noi ne-am pregătit, CJ-ul mai are treabă!

"Avem utilaje, avem combustibil şi material anti-derapant. Nici în comuna Schela şi nici în satul Negrea nu vom întâmpina probleme dacă va ninge mult. Dificil va fi însă să asigurăm comunicarea cu exteriorul. Pe marginea drumurilor judeţene, bălăriile sunt foarte mari. Vor juca rol de parazăpezi, numai că, în loc să ţină zăpada pe câmp, o vor ţine pe şosea. Situaţia este valabilă şi în drumul spre Slobozia, şi în drumul spre Smârdan. Poate doar înspre Braniştea să putem ieşi spre Galaţi. Nu ştiu cum vom face. Tăierea bălăriei nu intră în atribuţiunile Primăriei”, ne spune primarul Maricel Petrea.

Fără bani, nu te pui cu nămeţii!

„Nu m-am pregătit deloc, din cauză că nu am nici un ban. Culoarea noastră politică a rămas dintr-un regim mai vechi, aşa că, la nivel de primărie, vin cu bani de acasă pentru hârtie şi consumabile. Cât o mai putem duce aşa, nu ştiu… Am un tractor proprietate personală, găsim soluţii să deszăpezim, dar bani ca să facem pregătiri cu material antiderapand, cu combustibil şi cu altele de acest fel nu avem”, ne-a declarat primarul comunei Buciumeni, Petrache Năstase.

„N-am dormit!”

„N-am dormit până la acest moment, aşa că, în mod firesc, am finalizat pregătirile pentru iarnă. Avem utilajul nostru, dar colaborăm şi cu două firme, astfel încât în toate cele trei sate să se deszăpezească simultan. N-au oamenii de ce să aştepte să terminăm un sat şi abia mai apoi să mergem în următorul. Am cumpărat material antiderapant, avem sare şi tot ce ne trebuie. În această iarnă, n-au de ce să apară probleme în zona comunei Vânători”, ne-a declarat primăriţa Sicuţa Murgu.

Tânăra comuna Poiana aşteaptă material antiderapant de la autorităţi. „Am aprovizionat şcoala cu lemne de foc şi ne vom descurca la partea de utilaje. Material antiderapant aşteptăm de la Consiliul Judeţului, care a promis că ne va ajuta în acest sens. N-a ajuns încă, dar cred că lucrurile se vor rezolva la timp”, este de părere primarul comunei Poiana, Tudor Trofim.

Trecem oceanul de zăpadă de la Vameş?

Şi când plouă cu găleata, şi când ninge abundent, la Vameş, dincolo de pod, apar probleme. În 2009, în urma unor ninsori normale din punct de vedere cantitativ, mai mulţi oameni au fost în pericol de moarte, rămânând blocaţi în zăpadă. Mai multe maşini au rămas pe marginea drumului, abandonate în nămeţi de proprietarii lor.

„Noi avem partea de dincoace de pod. Eu spun că nu vor fi probleme. Avem şi utilaje, şi combustibil, şi material antiderapant, iar marginile drumului sunt curăţate de bălării, aşa că toate lucrurile ar trebui să meargă bine. Partea mai joasă, unde se depun de obicei straturi de zăpadă, ţine de Tudor Vladimirescu”, ne-a declarat viceprimarul Vlad Anton.

Viceprimarul de la Tudor Vladimirescu, Dumitru Chiosa, spune că primăria este gata de iarnă. „Este adevărat că partea de drum care se blochează e pe teritoriul nostru, dar este drum naţional. Nu că n-am putea da şi noi o mână de ajutor la deszăpezire, dacă va fi cazul. Dar nu prea este, pentru că dumnealor au utilaje mult mai performante decât noi. Suntem, însă, pregătiţi să intervenim pe drumurile comunale. Avem utilaje, avem combustibil şi material antiderapant. La Tudor Vladimirescu poate să vină iarna, fără probleme!”, ne-a declarat Dumitru Chiosa.

Vârlezi, Rădeşti şi Brăhăşeşti

La Vârlezi e zonă grea, din cauză că există în zonă păduri care ţin zăpada. E dificil şi la Brăhăşeşti, dat fiind faptul că în comună se ajunge pe un singur drum, care se blochează din cauza ninsorilor. Şi nici la Rădeşti, unde trebuie să se asigure accesul şi în cătunul Oanca nu-i lucru de şagă să fii primar, după o ninsoare abundentă.

"Comuna Vârlezi e o zonă destul de grea. Avem păduri, la adăpostul cărora se strânge zăpada şi suntem destul de expuşi furiei naturii. Dar vă asigur că nu vom avea probleme. Utilajele sunt pregătite, avem combustibil, avem material antiderapant şi foarte mulţi oameni pregătiţi să intervină încă din primele momente. Problema buruienilor am rezolvat-o pe drumurile comunale, cu motocositoarea din dotarea primăriei", ne-a declarat Ştefan Patriche, primarul comunei Vârlezi.

"Să ningă, pentru că noi suntem pregătiţi. Avem materialul antiderapant deja depozitat, inclusiv pentru porţiunea de drum judeţean, avem combustibil şi utilaje. Mai mult chiar, am vorbit la Prefectură ca autorităţile să acorde o atenţie deosebită zonei noastre, în condiţiile în care avem cadre didactice şi elevi navetişti care trebuie să ajungă la Bereşti. Sigur nu vom avea probleme în această iarnă”, ne-a declarat primarul comunei Rădeşti, Ioan Porumb.

„Cu material antiderapant, combustibil şi utilaje ne-am pregătit deja de luna trecută. Avem ceea ce ne trebuie. Problemele mai apar pe drumul judeţean, între Gohor şi Brăhăşeşti. Au fost şi anul trecut probleme acolo dar, ajutaţi de utilajele Consiliului Judeţean, am reuşit să deszăpezim. Avem o wolă închiriată de anul trecut… Suntem gata de iarnă!”, ne-a declarat Mircea Dumitru, primarul comunei Brăhăşeşti.

 

Citit 2246 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.