Topirea zăpezii îi poate inunda pe mătcaşi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Topirea zăpezii îi poate inunda pe mătcaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe mătcaşii care au case în zone inundabile îi paşte iarăşi potopul, odată ce se vor topi zăpezile. Din păcate, cel puţin până la acest moment, nu s-a găsit soluţia administrativă care să le ofere familiilor o alternativă pentru a se putea muta din calea furiei apelor. Detalii despre situaţia din Matca ne-a oferit primarul comunei, Nelu Costea. "E drept că zăpezile s-ar putea topi lin şi am putea scăpa de inundaţii în pirmăvara lui 2014. Totuşi, de regulă, din experienţa anilor trecuţi, vă pot spune că problemele de acest gen tot apar, an de an, în cazul celor şase case construite în zona inundabilă. Nu cred că familiile de acolo s-ar muta, dacă le-am oferi alternativă, din cauză că oamenii sunt legaţi de casele lor. Dar este perfect adevărat că e datoria mea, a administraţiei locale, să le ofer posibilitatea să se mute. Din păcate, nu avem spaţiu disponibil, în acest moment, aşa cum nici anul trecut n-am avut. Lucrăm cu o firmă care face măsurători şi încercăm să găsim nişte loturi pe care să le putem oferi familiilor care au construit, înainte de 1990, în zona inundabilă”, ne-a declarat primarul Costea.

E, însă, destul de evident că, şi în eventualitatea în care primăria ar identifica aceste terenuri şi le-ar concesiona sau da în folosinţă gratuită, oamenii tot n-ar avea vreme să-şi construiască locuinţe în care să se mute, până la topirea zăpezilor din această iarnă.

Altele ar trebui, deci, să fie măsurile urgente.

Cine decolmatează Corozelul?

Inundaţiile din Matca nu afectează doar casele din zona inundabile, ci vin să le strice legumicultorilor şi solariile. "Trebuie, înainte de toate, neapărat să decolmatăm cursul râului. Din păcate, în acest moment, situaţia legislativă privind administrarea cursului malurilor Corozelului este neclară. Avem un document, în arhiva Primăriei, potrivit căruia noi, autoritatea publică, ar trebui să administrăm cursul de apă şi să decolmatăm. Am purtat discuţii şi cu reprezentanţii Apelor Române şi mi-aş dori ca dumnealor să preia aceste resposabilităţi. Vom mai discuta şi vom vedea, până la urmă, cine trebuie să rezolve problema. Greutăţile noastre provin din faptul că decolmatarea nu este o lucrare pe care să o facem cu oamenii primăriei. Nu trebuie să lucrăm după cum ni se pare nouă. Este neapărat ca lucrările astea să se execute corect, cu expertiză făcută de un profesionist”, a conchis primarul comunei Matca.

Citit 1413 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2014 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.