Lege nouă/ Se vrea combaterea speculei din pieţele agro-alimentare
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Lege nouă/ Se vrea combaterea speculei din pieţele agro-alimentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul a trecut de Senat şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional


Vremuri extrem de grele i-ar putea aştepta pe samsarii care cumpără marfă la negru şi îşi croiesc drum până la tarabe în baza unor acte de producător obţinute pe nedrept! A trecut ieri de Senat un proiect de lege care prevede că acei comercianţi care susţin că îşi vând propria producţie de vegetale, dar nu o pot dovedi cu atestat valabil de producător şi carnet de comercializare, riscă amenzi de până la 15.000 de lei. Până la acest moment, mulţi dintre comercianţi obţineau aceste acte de la diverse primării, contra unor sume de bani.

“Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare. (...) Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, şi care nu sunt produse în ferma proprie se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei”, se arată în amendamentele admise de Comisia pentru agricultură din Senat.

În plus, potrivit unui alt amendament al proiectului de lege votat deja de senatori, “valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului. Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului Bucureşti şi nominalizează cel puţin un reprezentant în acest scop”.

Citit 2535 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.