Lege nouă/ Se vrea combaterea speculei din pieţele agro-alimentare
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Lege nouă/ Se vrea combaterea speculei din pieţele agro-alimentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul a trecut de Senat şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional


Vremuri extrem de grele i-ar putea aştepta pe samsarii care cumpără marfă la negru şi îşi croiesc drum până la tarabe în baza unor acte de producător obţinute pe nedrept! A trecut ieri de Senat un proiect de lege care prevede că acei comercianţi care susţin că îşi vând propria producţie de vegetale, dar nu o pot dovedi cu atestat valabil de producător şi carnet de comercializare, riscă amenzi de până la 15.000 de lei. Până la acest moment, mulţi dintre comercianţi obţineau aceste acte de la diverse primării, contra unor sume de bani.
“Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare. (...) Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, şi care nu sunt produse în ferma proprie se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei”, se arată în amendamentele admise de Comisia pentru agricultură din Senat.
În plus, potrivit unui alt amendament al proiectului de lege votat deja de senatori, “valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului. Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului Bucureşti şi nominalizează cel puţin un reprezentant în acest scop”.


Citit 2463 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2014 16:57

2 comentarii

 • postat de ariciul
  Miercuri, 26 Februarie 2014 11:05
  5.13.200.***
  da Doamne, sa dispara comertul asta cu fructe si legume,veros,unde platesti marfa si primesti borhot.unde la fata santt expuse cateva exemplare frumoase iar in fata vanzatorului,de unde-ti pune in sacosa pe care apoi o leaga le gura,stau cele mici,stricate,plina de mucegai si bube.de parca nu s-a invatat deja lumea cu toate prostiile lor.se mai plang ca nu le merge deverul.dragii mosului?nici nu are cum;unde nu ai produs singur sa iubesti produsul muncii tale ,te cam doare in c.r de marul si cartoafa ;luata de la altul si catuia i-ai triplat pretul.da Doamne sa se termine cu specula,poate mancav-on si noi mai sanatos si mai ieftin.ha-ha-ha.puteti crede asa ceva?
  0
  5
  Raportează
 • postat de defeCt
  Miercuri, 26 Februarie 2014 09:53
  92.251.101.***
  Si acum vor creste spagile pentru "atestat de producător valabil" . Cine e la conducere institutiei care ofera acele acte ? verificatii averea actuala si vrobim peste 2 ani
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.