Subvenţia merge şi pentru câmpurile inundate
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Subvenţia merge şi pentru câmpurile inundate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că nimeni nu se agită să facă desecare pe cele circa 100 de hectare de teren agricol inundat la Vameş ne-a determinat să ne întrebăm dacă cei care îşi întreţin prost terenurile mai primesc sau nu subvenţia pe suprafaţă. Nu de alta, dar dacă ar fi vorba de pierderi financiare acute cineva s-ar fi plâns până acum. Răspunsul este, într-adevăr, că dacă cel care încasează subvenţia nu este găsit direct vinovat de inundaţie, îşi ia cuantumul plăţii unice pe suprafaţă.

"Încasatorul subvenţiei, indiferent dacă e primărie, persoană fizică sau persoană juridică, trebuie să ne anunţe cu privire la inundarea unei suprafeţe, în termen de 10 zile de la producerea evenimentului. Dacă nu este vina celui care încasează subvenţia că terenul s-a inundat, acesta îşi va încasa, în continuare, subvenţia. Dacă nu ne anunţă la timp despre inundaţie, însă, la teledetecţie va reieşi că terenul nu e arabil, ci este luciu de apă, aşa că va fi amendat", ne-a informat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi, Alexandru Sântion.

În lege, la capitolul Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu se menţionează faptul că „nu este permisă efectuarea lucrării de arat în condiţii excesive de umiditate” - ceea ce oamenii din zonă vor face probabil, inclusiv după desecarea suprafeţei. De asemenea, legea mai spune că este de dorit „evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei”, ne-a informat APIA, într-un răspuns scris, oficial, solicitat de "Viaţa liberă" cu privire la obligaţiile celor care încasează subvenţii pentru terenuri inundate.

 

Citit 1183 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.