GALERIE FOTO/ Începe refacerea digului de la Vameş. Află cât vor costa lucrările
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

GALERIE FOTO/ Începe refacerea digului de la Vameş. Află cât vor costa lucrările
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrările vor costa aproape 100.000 de lei


Partea de dig din satul Vameş, spartă în luna septembrie a anului trecut, la inundaţii, pentru a permite revărsarea controlată a apelor umflate ale pârâului Geru, a fost refăcută de mântuială, susţin surse ale "Vieţii libere". Este vorba despre o porţiune de dig lungă de patru metri, aflată la distanţă de 80 de metri în amonte de podul de pe DN 25 Galaţi - Tecuci. Problema e că segmentul de dig este acum cu vreo 10 centimetri mai scund decât restul coronamentului.

Reprezentanţii Apelor Române şi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi ne-au explicat de ce nu s-a umplut coama digului până sus, deşi mult nu mai era de lucru, dar şi cum se vor remedia toate acestea. Soluţia aleasă pentru refacerea digului ar trebui să prevină şi inundarea celor peste 100 de hectare de câmp de la Vameş despre care v-am relatat săptămâna trecută şi care rămân sub ape, cel puţin o lună, în fiecare an.

Sistem cu clapete şi stăvilare contra inundaţiilor

Purtătorul de cuvânt al Administraţia Bazinale de Apă Prut - Bârlad, Dan Buruiană, ne-a informat că la Vameş se va realiza o lucrare numită „Subtraversare DN 1000 dig de apărare mal drept râu Geru şi refacere secţiune transversală”. Aceasta constă în realizarea subtraversării din tuburi cu diametrul de un metru, aşezate pe un strat de beton şi diafragme din beton. Se va monta o clapetă metalică cu garnitură din cauciuc amplasată spre cursul de apă şi o stavilă plană spre incintă prevăzută cu mecanism de acţionare manuală. De asemenea, se vor realiza două canale, unul de acces subtraversare, prevăzut cu protecţie din dale din beton şi un altul de evacuare, tot cu dale din beton.

Ulterior, se va trece la „refacerea secţiunii iniţiale a digului din pământ, prin realizarea de trepte de înfrăţire şi terasamente în straturi succesive şi compactarea corespunzătoare”. Abia apoi se va face reînsămănţarea taluzelor şi coronamentului digului.

Proiectul ar urma să coste circa 92.814 lei.

"Lucrările vor fi finanţate şi realizate în conformitate cu prevederile Hotărârii C.J.S.U. Galaţi nr. 8/20.02.2014 de către: Prefectura Galaţi, Consiliul Local Piscu, Consiliul Local Tudor Vladimirescu şi ANIF - filiala judeţeana Galaţi, sub coordonarea tehnică a Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad", se mai arată în documentul remis redacţiei de Dan Buruiană.

Digul este prea scurt!

Directorul-executiv al ANIF Galaţi, Petru Bărceanu, apreciază că digul are un viciu din construcţie şi din acest motiv apa ajunge pe câmpurile de la Vameş. „Sistemul la care se va începe lucrul săptămâna asta nu va mai permite apei să băltească pe câmp, înlesnind scurgerea ei prin sistemul de clapete. Problema n-a fost niciodată faptul că digul - acolo unde fusese deschis în toamnă - era cu câţiva centimetri mai mic faţă de restul coronamentului. De la început s-a mers pe ideea realizării sistemului de clapete. Unul dintre inconveniente este că digul nu ajunge până în versant. A fost construit aşa, mai scurt, în timpul comunismului. Dar acest sistem va permite desecarea fără probleme”, ne-a declarat Petru Bărceanu.

Citit 2901 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2014 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.