Ioan Vodă, tot în cumplită mizerie, la Băneasa

Ioan Vodă, tot în cumplită mizerie, la Băneasa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai bine de un an şi jumătate a trecut de când "Viaţa liberă" vă informa că statuia din localitatea Băneasa a lui Ioan Vodă cel Cumplit, cea mai înaltă din judeţ, zace în mizerie. Ce credeţi că s-a întâmplat între timp ? Evident, absolut nimic!

În continuare monumentul creat de sculptorul Gheorghe Turcu se înalţă pe un soclu avariat şi colectează excremente de păsări. Nici n-am mai putea spune de câţi ani statuia - singura care atinge înălţimea de 4,5 metri - se află în această stare deplorabilă. Potrivit localnicilor, să tot fie măcar vreo 20.

De ce s-a ajuns aici

Răspunsul e simplu: din nepăsare. Prea mult nu se poate fura de aici, dar cu siguranţă că se poate vandaliza în voie. Două sunt instituţiile care, din punctul nostru de vedere, sunt cointeresate. Una este Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, iar cealaltă este primăria din Băneasa.

Iată punctul de vedere al Direcţiei Judeţene pentru Cultură. "Aşa cum remarcam şi în cursul discuţiei noastre precedente, monumentul este unul de categorie B, de interes local şi judeţean. Este datoria Primăriei Băneasa să aibă grijă ca soclul statuii să fie în bună stare. Îi înştiinţasem de acest lucru de mai multă vreme pe oficialii locali şi am făcut-o din nou, după ce dumneavoastră aţi publicat materialul precent pe această temă", ne-a declarat consilierul Direcţiei de Cultură, Marius Mitrof. În repetate rânduri, surse din Primăria Băneasa ne-au asigurat că, de vreme ce statuia se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, nu are cum să fie datoria autorităţii locale să o recondiţioneze. Cum procedăm, deci? Nicicum!

Istoria statuii

Turnarea în bronz a statuii lui Ioan Vodă cel Cumplit s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti, iar costurile de concepţie şi producţie fuseseră suportate integral de Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă al judeţului Galaţi. Inaugurarea a avut loc în anul 1976, deşi fusese programată cu doi ani mai devreme, când se împlineau 400 de ani de la moartea domnitorului. Până după Revoluţie, statuia a avut parte de conservarea necesară şi de protecţie din partea statului. Acum nu mai este păzită, fiind la jumătatea distanţei dintre Băneasa şi Roşcani, la circa nouă kilometri, în câmp.

Figură proeminentă a istoriei

Ioan Vodă cel Viteaz sau Ioan Armeanul (supranume primit pentru că mama sa făcea parte din familia armenească Serpega) fusese numit "Cel Cumplit" de boierime şi de către cler. Strănepot de-al lui Ştefan cel Mare, a domnit în Moldova din februarie 1572 până în iunie 1574. În aceşti doi ani, cu ajutorul cazacilor şi al artileriei sale, a câştigat mai multe bătălii împotriva turcilor, printre care cele de la Tighina, Cetatea Albă şi Brăila, pe care a recucerit-o prin asediu. A fost ucis de turci la Roşcani.

 

Citit 2537 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.