COMUNA care are propria "VAMĂ"
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

COMUNA care are propria "VAMĂ"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bariera care aduce zeci de mii de lei la buget


Orice maşină care depăşeşte greutatea de 20 de tone trebuie să plătească taxă ca să treacă pe drumurile din comuna Umbrăreşti. Acolo unde cele mai multe primării au doar probleme, administraţia din comună a găsit o soluţie să adune bani la bugetul local.

„Nu eu am avut ideea acestei bariere, ci administraţia trecută. Prin anul 2000 cred că s-a montat aici. Evident, nu li se aplică tuturor vehiculelor. Automobilele nu trebuie să plătească nimic, de exemplu. Avem, de fapt, trei balastiere care funcţionează şi care au drum prin zona noastră”, ne spune primarul comunei Umbrăreşti, Stoica Paraschiv. Taxa de ridicare a barierei, pentru o balastieră, este de 20 de lei. Nu se plăteşte pe zi, ci la fiecare trecere, aşa că o balastieră care are de făcut, să spunem, trei transporturi într-o zi, va cotiza către primărie nu mai puţin de 60 de lei”. Nu se revoltă agenţii economici, când e atâta cheltuială la mijloc?

„Păi noi nu îi obligăm să aleagă acest drum. Dacă nu doresc să plătească, nu trec pe acest drum. Ideea este următoare: banii adunaţi la buget se folosesc la întreţinerea drumurilor. Fără a avea date contabile la îndemână, vă spun că se strâng, pe timp de vară, între 15.000 lei şi 20.000 lei la bugetul local din această taxă de acces. Vrei să circuli pe drumuri bune, trebuie să plăteşti pentru întreţinerea acestora, altfel nu se poate”, conchide Stoica Paraschiv.

Lângă barieră, primăria a amenajat şi un parc, unde se organizează festivităţile prilejuite de ziua comunei, dar şi alte festivităţi. Astfel, paznicul parcului se ocupă şi de ridicarea barierei, făcând, de la bugetul local, o singură cheltuială pentru întreţinerea ambelor obiective.

Citit 1350 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iunie 2014 09:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.