LECŢIE de implicare socială/ Cât costă o SPERANŢĂ pentru vârstnici (FOTO)

LECŢIE de implicare socială/ Cât costă o SPERANŢĂ pentru vârstnici (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Centrul „Speranţa” este amenajat într-un spaţiu aproape idilic, numai bun pentru o bătrâneţe liniştită, în care să uiţi de grijile şi tristeţile vârstei


Dintre beneficiarii fondurilor europene atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, primăria comunei Oancea a fost, poate, cea mai operativă.

Primăria a reuşit cu banii primiţi - 2,5 milioane de euro - să investească în modernizarea căminului cultural, îmbunătăţirea reţelei de drumuri, să achiziţioneze o autospecială pentru stins incendii, dar şi să construiască un centru de îngrijire pentru bătrâni.

Cu toţii ne gândim la viitor, dar vine o vreme pentru a privi şi către rădăcinile noastre. Modul în care avem grijă de părinţii şi de bunicii noştri spune ceva despre umanitatea noastră. Primăria din Oancea s-a gândit la aceste rădăcini şi a atras bani pentru a crea un centru unde bătrânii să fie scopul.

Centrul „Speranţa” este amenajat într-un spaţiu aproape idilic, numai bun pentru o bătrâneţe tihnită, în care să uiţi de grijile şi tristeţile vârstei. Chiar şi cei care nu sunt bătrâni ar fi invidioşi de privelişte. Construit pe deal, centrul este înconjurat de verdeaţă. „Speranţa” comunei Oancea oferă cazare, masă, dar şi servicii medicale. Personalul este alcătuit din patru infirmieri, organizaţi în ture, non stop, un bucătar şi un administrator.

Asistenţa medicală este de opt ore pe zi, iar un medic vine zilnic de luni până vineri pentru a face consultaţii.

Centrul oferă, în cei 2.200 metri pătraţi, un spaţiu funcţional construit de 436 metri pătraţi, cu opt locuri permanente, opt de tranzit (în sensul că centrul poate funcţiona şi ca centru de zi), iar în caz de calamitate, pot fi cazate aici chiar 50 de persoane. Investiţia iniţială din fondurile europene pentru ridicarea centrului a fost de 400.000 de euro, iar contribuţia Primăriei pentru dotarea şi utilarea completă a spaţiului a fost de 150.000 de euro.

„Am dorit ca oamenii să beneficieze de condiţii omeneşti, de asistenţă medicală, atât din partea asistentului medical, cât şi a domnului doctor. La un moment dat, când nu mai există soluţie, cu ajutorul pensiei sau cu ajutorul aparţinătorilor cam aceea este destinaţia multor bătrâni”, a declarat primarul Victor Chiriloaie.

Contra unei sume de 1.000 de lei pe lună, vârstnicii primesc trei mese pe zi, două gustări şi sunt în permanenţă însoţiţi de infirmier. De asemenea, sunt supravegheaţi şi consultaţi lunar sau de câte ori este nevoie de medicul unităţii. Costul mediu lunar este acoperi în proporţie de 60 la sută din pensia vârstnicului, restul fiind completat de aparţinători.

Criterii de selecţie

În acest moment, în centru locuiesc trei vârstnici, iar potrivit primarului comunei Oancea, Victor Chiriloaie, solicitările vin din toate zonele şi ţările. Astfel, fără falsă modestie, primarul Oancei a dezvăluit că a avut solicitări şi din partea unor aparţinători din Franţa, însă acesta nu a putut onora cererea, pentru că persoana în cauză este imobilizată şi are Alzheimer. Chiar dacă în cămin există asistenţi medicali şi infirmieri, potrivit managerului acestuia, Camelia Ciot, deocamdată nu pot fi primite decât persoane deplasabile şi fără afecţiuni grave.

„Noi le putem administra un tratament pentru tulburări cardiovasculare, de exemplu, dar nu putem caza persoane cu tulburări neurologice severe, care necesită supravegherea permanentă a medicului. Nu avem medici specialişti şi nici asistenţi pe perioada de noapte”, ne-a explicat managerul centrului „Speranţa”, Camelia Ciot.

Instrucţie ca la carte

Angajaţii centrului trăiesc în Oancea sau fac naveta zilnic pentru a fi acolo. Potrivit managerului, tot personalul este calificat pentru ceea ce face, chiar şi bucătarul a făcut de cursuri de specialitate şi adaptate cerinţelor centrului.

„Bucătarul păstrează probe de alimente timp de 48 de ore, în frigider. Dacă se întâmplă vreo toxiinfecţie alimentară să ştim de unde o luăm”, ne-a mai spus Camelia Ciot. Centrul, deocamdată, nu îşi acoperă cheltuielile, nu este eficient economic, iar Primăria asigură apa, lemnele, dar şi salariul personalului.

”Ar trebui cam 20 de locuri permanente ca să ne putem acoperi cheltuielile. Sperăm ca centrul să se dezvolte, să fim din ce în ce mai auziţi şi să ajungem la capacitate maximă. Căminul de bătrâni a fost ridicat poate la o ştachetă prea înaltă pentru zona săracă în care ne aflăm, dar aşa este bine, să ţintim cât mai sus”, a încheiat primarul comunei Oancea.

Citit 3935 ori Ultima modificare Marți, 24 Iunie 2014 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.