PRODUCĂTORII gălățeni, nevoiți să-și facă REZERVARE la tarabe
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PRODUCĂTORII gălățeni, nevoiți să-și facă REZERVARE la tarabe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rămâne de văzut dacă micii fermieri îşi vor permite să vină la oraş pentru a-şi vinde marfa


Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, cel mai târziu în septembrie ar trebui să se adopte o lege prin care Administraţiile Pieţelor Agroalimentare din ţară să aibă obligaţia de a închiria minim o cincime dintre tarabele pe care le au în administrare producătorilor autentici, nu doar intermediarilor!
Pentru a le facilita fermierilor accesul în pieţe, atestatele de producător vor trebui să aibă, obligatoriu, nu doar semnătura şi ştampila primăriei pe raza căreia se află terenul lucrat (ştiindu-se faptul că de la stat semnăturile de acest gen se obţin cu oarecare uşurinţă), ci şi avizul unei asociaţii de producători, care să confirme că producţia este obţinută de pe terenul menţionat în acte, de persoana sau familia celui care vine la piaţă să vândă.
Va fi sau nu de folos această nouă lege pentru micul fermier şi pentru consumator? Poate că, în parte, actul normativ îi va sprijini, într-adevăr, pe legumicultorii care au grădini în oraş sau care lucrează terenuri din comune apropiate de oraşe şi pieţe. Spre exemplu, unui legumicultor din Cosmeşti sau din Matca i-ar fi de folos legea, dacă el ar decide că merită să vândă în piaţa din Tecuci. Până la Galaţi, însă, nu prea merită să bată drumul, spun oamenii, din pricina costurilor ridicate de deplasare şi cazare, dar şi din cauza puterii noastre mici de cumpărare.

Citește și: Bate vântul a PAGUBĂ prin Piaţa Centrală! (FOTO)

Citit 1809 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 23:20

4 comentarii

 • postat de gabriela
  Marți, 22 Iulie 2014 22:18
  83.103.238.***
  M-am saturat sa vad in piete toti tigganii nespalati care vand marfa cumparata cu un pret de la producatorii autentici si vanduta cu de 3-4 ori pretul! Afara cu ei si la munca pe camp nu la spacula! De asta e marfa scumpa pe piata pentru ca sunt acesti intermediari si speculanti si bisnitari care pun apoi pretul care il vor ei! Cum e posibil ca un kg de cirese sa coste 20 lei? Aproape 5 euro! Apoi mai scade dar doar la 10 lei! Inainte pe vremea lui ceausescu si dupa imi permiteam sa cumpar cirese din piata sa pun si la borcan sa fac dulceata si compoturi! Mafia din piete si din administratia pietelor trebuie starpita! Alo DNA? Voi va permiteti sa cumparati din piete? Noi romanii simpli nu! Jos mafia!
  6
  3
  Raportează
 • postat de unu
  Luni, 21 Iulie 2014 19:48
  82.137.8.***
  Ba este puterea de cumparare la Galati, in ultimul am au aparut 7 supermarket-uri.
  O cola la litru la consignatie la Vasile Saracu, in orasul HUSI din judetul vaslui este sub 4 lei, iar la Galati 4,2, 4,5 inzone cu trafic si vad comercial.
  O apa plata la Vasile saracu este 2,5, nu ca la supermarket Galati 3 lei, BORSEC.
  Orasul Galati inca are putere de cumparare si lafaiala. Cand o sa mai strangem cureaua mai mult se vor bate in ulei si zahar, pana vom cumpara pe niste preturi acceptabile.
  Plus romanul trebuie sa traiasca numai prin oferte, cand ARIEL este 7 lei kg. Nu cand romanul se duce la market, pune ariel in cos cu 10 lei/kg, fara sa se uite.
  Cand nu vom mai cheltui miliarde si plati taxele mai putin sau deloc. Atunci vom avea si rezultate.
  Iar tarabelein piata mare sunt libere, unde sunt adevaratii producatori, cae isi vand marfa din masina, sau pe la cot, pentru ca nu vor sa plateasca piata.
  0
  2
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 18 Iulie 2014 17:58
  83.70.226.***
  Dl Kolbay, consumatorul trebuie sa accepte ca produsele romanesti pe care le consuma NU au cum sa ajunga direct de la producator la consumator. Modelul adaptat care merge ptr piata romaneasca e intermediarul.
  Fiindca toate normele, mai ales cele adoptate international ptr toate statele UE, sunt ptr fermieri cu suprafete mari (peste 50-100ha). Ei au si subventiile, de cate 3-4ori mai mari decat cele ptr "producatorii" nostri, plus variante de a plati taxe o data la 3ani, pe medie de productie (fiindca in agricultura sunt variatii mari in productie de la an la an)
  Asadar, NU suntem realisti sa vrem sa gasim in piata pe 'producatorul' cu 2-3ha de pamant care sa-si plateasca si admin. pietei, taraba, plus taxele de rigoare, plus costuri de transport la piata/semanat/recoltat peste an.

  Pe scrut, consumatorii trebuie educati, sa NU cumpere din supermarketuri ceea ce pot cumpara din piete- (prin intermediari sau nu), fiindca, pe termen lung isi distrug retelele locale de distributie, devin dependenti ptr hrana zilnica de corporatii(supermarketuri) care or sa se joace cu ei ca soarecele cu pisica, mai rau decat Putin cu EU ptr gaze.
  Inchei cu un exemplu: pretul la ulei de masline in supermarketuri (singurele care il ofera in Ro), care ajunge la 10eur ptr un brand/calitate care se cumpara in tarile nordice (la fel ca si Romania, neproducatoare ele insele de ulei de masline!) cu 4eur! Nu cred ca e din cauza ca romanii au putere mai mare de cumparare...Iar lucrurile or sa ajunga mult mai rau!
  1
  11
  Raportează
 • postat de În Italia vin cu rulote tip vacanță și vând foarte bine la jumătate de preț și apoi pleacă. Plătesc numai taxă de parcare.
  Miercuri, 16 Iulie 2014 15:53
  92.86.89.***
  Am văzut la italieni cum țăranii vin cu rulote mari asemănătoare cu cele de vacanță, lasă un hublou al rulotei și vinde toate legumele și fructele în câteva ore și pleacă acasă în patru ore. Au puncte fixe, lumea îi așteaptă, totul este aproape la jumătate de preț față de supermarketuri și toată lumea este mulțumită, ei plătind o simplă taxă de parcare între blocuri.
  3
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.