FĂRĂ utilaje nu putem avea PERFORMANŢĂ/ Agricultură capitalistă cu TRACTOARE COMUNISTE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FĂRĂ utilaje nu putem avea PERFORMANŢĂ/ Agricultură capitalistă cu TRACTOARE COMUNISTE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În judeţul Galaţi abia dacă avem, în medie, un tractor la 100 de hectare


Ne-am dori să devenim mari exportatori de cereale şi să facem preţul pe pieţele internaţionale, dar lucrăm cu unele dintre cele mai vechi şi mai puţin performante utilaje din Europa. Tractoarele noastre, oricum în număr sub media UE, au motoare slabe, înregistrează consum mare de combustibil şi necesită service mult prea des, aşa că randamentul muncii fermierului rămâne scăzut. Un agricultor tânăr n-are cum să nu vrea să devină campion la producţie, dar dacă n-are, din start, zeci de mii de euro pe care să le investească în utilaje, ajunge să se doteze cu ce poate, adesea pe credit, şi să devină, în loc de antreprenor de succes, un sclav al băncilor.

Pământ mult, utilaje puţine

Anul trecut, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi, s-a intrat în anul agricol cu o suprafaţă totală de 351.035 de hectare cu doar 3.666 de tractoare. Acest lucru indică faptul că, în medie, în judeţul nostru avem doar câte un tractor la fiecare aproape 100 de hectare. Or, tractorul este indispensabil, indiferent de natura exploataţiei agricole. Chiar dacă ai livadă sau fermă zootehnică, tractor tot îţi trebuie. Dar, presupunând, prin absurd, că s-ar folosi de tractoare numai agricultorii ce au culturi în câmp, am putea spune că proprietarii şi arendatorii celor 288.828 hectare de teren au la dispoziţie un tractor la aproximativ 80 hectare. Concluzia? Tot prost stăm! Media de dotare, la nivel european, este de un tractor la fiecare 17 hectare. Media, în ţara noastră, este şi ea mai bună decât cea de la Galaţi, ajungând la un tractor pentru fiecare 53 de hectare. Asta, în condiţiile în care mulţi dintre europeni au parcuri de utilaje, în ferme, cu tractoare speciale pentru legume şi livezi, altele pentru culturi mari şi aşa mai departe.

Spre exemplul, producătorul John Deer le recomandă tractoarele cu doar puţin peste 65 de cai putere mai mult fermierilor „part-time”, care au o pasiune pentru agricultură, dar nu şi-au propus să obţină performanţe financiare notabile de pe urma culturilor. Pentru toţi ceilalţi, există utilaje ale căror motoare ajung să dezvolte şi peste 500 de cai putere. La nivel naţional, parcul de tractoare cuprindea 184.446 unităţi, potrivit celor mai recente raportări ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 E Dacie sau e tractor?

Potrivit statisticii realizate de MADR, peste 60 la sută dintre tractoarele pe care fermierii români le au în acest moment sunt dotate cu motoare care dezvoltă între 61 de cai putere şi 79 de cai putere. Mai mult, chiar, un sfert dintre tractoare au capacitate de nu mai mult de 45 de cai putere. Cu alte cuvinte, utilajele cu care ar trebui ca ţăranul să mute munţii au motor de... Dacie veche. E adevărat că de pe piaţa românească se pot cumpăra şi utilaje foarte performante. Nu oferta lipseşte, ci capacitatea fermierului de a plăti produse de înaltă performanţă. Spre exemplu, un tractor Fendt nou cu 360 de cai putere costa, ieri, aproape 145.000 de euro. Un Massey Ferguson, tot nou, de peste 200 de cai putere, costă vreo 30.000 de euro, iar un John Deer cu motor care poate dezvolta şi peste 500 de cai putere, din seria 9R poate ajunge la aproape 200.000 de euro. Or, ţăranul n-a văzut în viaţa lui atâta bănet, iar fermierul tânăr trebuie să muncească ani lungi şi să mai aibă şi noroc ca să-i poată strânge.

În aceste condiţii, mulţi dintre fermieri se orientează spre piaţa utilajelor second-hand, de unde îşi pot cumpăra şi tractoare de câteva mii de euro. Evident, costurile de service ale acestora sunt mai mari decât în cazul unora dintre cele noi.

Oricum ar fi, cine cumpără acum nu ia utilaje de slabă calitate, fapt demonstrat şi de cifrele din piaţă. În 1990, aveam, potrivit DJS Galaţi, 3.643 de tractoare înregistrate, în vreme ce anul trecut l-am început, după cum am arătat, cu 3.666 de tractoare. Evident, nu toţi fermierii merg pe tractoarele pe care le-au moştenit din comunism. Unii îşi cumpără tractoare noi, dintre cele care sunt de câteva ori mai puternice decât cele vechi.

Evident, avem în judeţ şi ferme care au dotări de excepţie, dar sunt încă mult prea puţine. Din lipsă de utilaje, cei mai mulţi dintre români obţin randamente de două sau trei ori mai mici, la hectar, decât ceilalţi europeni.

Cteşte şi: PREŢUL PÂINII gălăţeanului ar putea CREȘTE, deși s-a recoltat MAI MULT GRÂU ca anul trecut

Citit 2999 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.