În Izvoarele de Galaţi se va bea APĂ de Vrancea (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În Izvoarele de Galaţi se va bea APĂ de Vrancea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* E mai ieftin să aduci apă din judeţul vecin decât să alimentezi întreaga comunitate din Slobozia Conachi cu apă din puţuri forate


Deşi trăiesc în comuna Slobozia Conachi într-un sat numit Izvoarele - devenit cunoscut, la nivel internaţional, pentru sutele de cutremure care l-au zguduit anul trecut – gălăţenii locului vor bea, de la anul, apă de Vrancea. De ce? Din fântână nu prea îi mai vine ţăranului să bea cu încredere nicăieri în judeţ. Cu atât mai puţin ar face-o în preajma unor exploatări de ţiţei şi în zone în care autorităţile au recunoscut deja că s-au făcut prospecţiuni pentru exploatarea gazelor de şist.

În cursul anului trecut, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) analizase probe din apa din fântâni şi constatase că "există depăşiri ale indicatorilor de turbiditate şi amoniu, fiind improprie consumului". Urma să se facă o clorinare şi noi analize, dar şansele ca apa să fie pe deplin potabilă, fără urme de substanţe, erau mici.

Puţuri forate existau în Slobozia Conachi, dar pe măsură ce infrastructura de alimentare cu apă potabilă se extinde, numărul acestora trebuia sporit pentru a asigura necesarul de apă, iar acest lucru era destul de scump, ne-a declarat primarul comunei Slobozia-Conachi, Ioan Nicolau.

„Odată cu extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare pe toată aglomerarea Pechea, proiect din care facem parte, am decis să realizăm aducţiune pentru apa de Vrancea. Sigur, aveam opţiunea de a merge pe varianta puţurilor forate, dar pe varianta apei de Vrancea am şi economisit vreo câteva miliarde de lei vechi!”, ne-a declarat Ioan Nicolau.

Edilul spune că şi apa din puţurile forate în comună este potabilă dar că, fără doar şi poate, cea de Vrancea e mai bună din punct de vedere calitativ. Potrivit lui Ioan Nicolau, după finalizarea lucrărilor, întreaga comună va avea acces la apă curentă şi 95 la sută dintre gospodării se vor putea racorda la sistemul de canalizare.

 

Citit 3432 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.