(FOTO) Sistemul de IRIGAŢII, RANA deschisă a AGRICULTURII gălăţene

(FOTO) Sistemul de IRIGAŢII, RANA deschisă a AGRICULTURII gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 2,6 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului s-a irigat cu apă livrată prin ANIF * Cine a avut grijă de sistem udă acum, iar cine nu stă la mila cerului sau investeşte în puţuri forate


De la an la an, fermierul gălăţean irigă din ce în ce mai puţin. E adevărat că, în 2014, scăderea suprafeţei contractate pentru irigat şi udările aplicate pe suprafeţe restrânse au şi o justificare imediată: a plouat în această vară, uneori mai mult chiar decât era cazul. Totuşi, excepţia unei singure veri nu schimbă cu nimic datele generale ale problemei: bună parte dintre fermierii gălăţeni care au încă infrastructură pentru irigat nu-şi mai permit să plătească livrarea apei. Alţii, mult mai mulţi, nici n-ar avea cui plăti această livrare, din cauză că staţiile din zona lor s-au distrus de ani buni. Statul sau Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) ar trebui să investească acum zeci de milioane de euro doar ca să poată readuce infrastructura la stadiul la care o lăsaseră comuniştii, în urmă cu aproape un sfert de secol. De alte şi alte zeci de milioane ar fi nevoie ca să avem irigaţii peste tot. Şi cum nimeni n-are bani cu nemiluita, fiecare fermier se descurcă aşa cum poate: fie stă la mila Cerului, fie îşi forează puţurile proprii, fie strânge cureaua şi plăteşte către stat, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, livrarea apei din Dunăre, Prut şi Siret.
Un lucru e destul de clar: fără apă nu există agricultură, iar la capitolul irigaţii, fermierul gălăţean stă cum nu se poate mai prost!

Fără subvenţii, mai puţine udări

Până în 2009, statul acoperea în cea mai mare proporţie cheltuielile pe care fermierii le aveau cu irigatul. Mai exact, se subvenţiona, în proporţie de circa 80 la sută cheltuiala cu livrarea apei şi se acopereau în proporţie de circa 90 la sută şi cheltuielile cu reparaţia infrastructurii. Să tot uzi, dacă ţeava îţi împinge apa până pe ogor! Arhivele Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi arată cum suprafeţe contractate pentru irigaţii şi cele pe care se aplicau udări s-au înjumătăţit, după eliminarea sprijinului de la stat.
La momentul de faţă, se pot iriga, în judeţ, doar circa 15.000 ha.
Spre exemplu, în 2007, suprafaţa irigată era de 69.754 ha. Nu s-a irigat, realmente, o suprafaţă aşa de întinsă, dar cei care au irigat au aplicat mai multe udări, raportând apoi fiecare udare către ANIF ca făcută pe o suprafaţă distinctă. În 2008 se aplicaseră udări peste udări, ajungându-se la 53.355 ha irigate. În 2009, udările, în totalitatea lor, s-au aplicat pe 91.417 ha.

CITEŞTE ŞI: Mafia hoţilor de fier distruge sistemele de irigaţii. Satul în care se fură tot, sub ochii autorităţilor

În anul următor, adică începând cu prima vară de după eliminarea subvenţiilor, udările succesive adunate n-au totalizat mai mult de 10.665 ha. În 2011 s-a ajuns la udări pe circa 15.000 de ha, suprafaţă care s-a irigat şi în anul următor, deosebit de secetos.
În 2013 s-au irigat 30.333 ha, dintre care prima udare s-a aplicat pe 14.371 de ha. În 2014, dintre cele 11.264  ha raportate ca irigate până la mijlocul acestei luni, udarea se aplicase abia pe 9.373 de ha.
Cu alte cuvinte, infrastructura ne permite să irigăm mai puţin de patru la sută din totalul suprafeţei agricole, iar de udat am udat doar 2,6 la sută din suprafaţă utilizând apă livrată prin ANIF!
Mulţi dintre fermierii cu exploataţii pomicole şi horticole şi-au forat puţuri şi îşi udă culturile prin picurare, cu apa pe care o extrag ei înşişi din pământ. E cazul viilor noi de la Umbrăreşti, a celei mai mari ferme de căpşuni de la Băleni şi a multor alte asemenea exploataţii.

Jaf după jaf

În multe dintre comune, cum ar fi Scânteieşti sau Fârţăneşti, o bună parte din sistemul de irigaţii a ajuns la fier vechi. Paguba înregistrată de stat e de milioane de euro, dat fiind faptul că pierderea nu este reprezentată doar de valoarea materialelor furate, ci şi de suma pe care statul ar trebui să o plătească pentru a reface infrastructura. Or, dacă hoţii de fier vechi care au scos din pământ ţeava de irigaţii şi-au făcut zeci de mii de euro de maşini şi vile, statul a pierdut zeci de milioane de euro, din cauză că atât ar costa lucrările şi materia primă pentru reconstrucţia sistemului.

Administrarea bună ţine hoţii departe

Cine-a avut grijă ca sistemul de irigaţii să nu se fure şi nici să nu ajungă în paragină, îl are şi acum în stare de funcţionare. La Cosmeşti, spre exemplu, de starea sistemului local de irigaţii s-a ocupat, încă de prin anii '80, actualul primar, Ion Tuchiluş.
„Eu am fost inginer la ELIF încă din 1981, când am primit repartiţia aici. Pe plan local, noi am avut grijă de sistemul de irigaţii, dat fiind faptul că apa e necesară pentru legumicultura în câmp, specifică zonei noastre. Am înfiinţat prima Organizaţie a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din judeţ şi a doua din ţară. La acest moment, sistemul nostru de irigaţii este perfect funcţional şi deserveşte circa 4.500 ha. Iar oamenii din zonă îl şi folosesc”, ne-a spus primarul când ne-am interesat de starea irigaţiilor în zonă. Drept este că buna administrare a sistemului de irigaţii chiar poate ţine hoţii departe. Singura problemă este că buna administrare este foarte, foarte rar întâlnită.

Bani doar pentru infrastructura secundară

În Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) există un plafon de circa 370 de milioane de euro cu care, spunea ministrul Agriculturii, s-ar putea rezolva problema infrastructurii secundare. Marile nevoi ale sistemului, însă, adică reabilitarea staţiilor, magistralelor şi conductelor nu se vor putea acoperi din aceşti bani. Din păcate, soluţii la acest moment nici nu prea sunt, în afara implicării fermierilor care, pe lângă tariful de trasport al apei, ar trebui să mai modernizeze şi infrastructura pe banii proprii.

Să uzi la înălţime rămâne un vis

Costurile transportului apei pe trepte superioare de pompare sunt atât de mari, încât udatul nu e rentabil. „Suprafeţele agricole amenajate pentru irigaţii la înălţimi de pompare mai mari de 100 de metri (treptele III, IV, V şi VI) nu mai sunt irigate din 2009, din momentul eliminării subvenţiilor pentru irigaţii, amenajările respective devenind cu timpul inutilizabile”, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi.

 

Citit 2875 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 17:50

4 comentarii

 • postat de RI
  Joi, 28 August 2014 12:26
  81.12.150.***
  mai ale alias filelist tu imi spui tu mie ca sunt frustrat si sa pun eu osul la munca.Ma nenorocitule eu muncesc pamantul de cand eram copil, sunt fiu de taran de la Ivesti, lucrez 680 ha de pamant .Ma scolin fiecare dimineata la ora 5 si ma prinde 12 noaptea de fiecare data.Sunt inginer agronom din*80.Am llucrat 12 ani ca cercetator la Statiunea de CES p Perieni si de 22 de ani sunt propriul meu stapan lucrez pamantul asa cum stiu eu mai bine am sector de legume, plante tehnice ,furaje si cultura mare.Tu ce faci nenorocitule. Nu cumva esti salariat bugetar la ANIF ?
  Sunt revoltat, nu frustrat ametitule ca s-a distrus toate amenajarile de IF si in mod deosebit irigatiile. Sunt revoltat fata de ametitul asta de Barceanu de la Schela ca de cand este Director la ANIF s-a indepartat de fermieri Pt unstrop de apa ii jupoaie nu alta si nici nu le da apa. Si fara apa neispravitule nu poti sa faci agricultura, dai faliment .
  Eu v-am bagat in p..da mami i voastre de pungasi ( eu sunt sigur ca tu amaratule dormi pe birou cat este ziua de mare la ANIF) si am investit in instalatii si utilaje de irigat si ud cand si cum vreau eu ca dupa voi intram in faliment.
  Uitate in oglinda ametitule si judecate pe tine ce treaba faci tu si ce produci tu si in folosul cui.Eu nu sunt frustrat si sunt revoltat pe oameni ca tine si ca Barceanu Oameni de Ka..Kat si eu nu ma dau in laturi de la munca..De timpul meu eu sunt responsabil.Nu mai purta grija altuia,ai grija de tine ca lenea este un pacat mare.
  0
  10
  Raportează
 • postat de filelist
  Miercuri, 27 August 2014 15:15
  5.13.140.***
  IP 81.12.150.226 alias Radulian, alias cine vrei tu.....observ ca te agiti pe site mai ceva ca sampania..cum apare un articol legat de irigatii hop si tu...mai usor cu carcoteala si cu frustrarea si pune osul la munca...vad ca ai cam mult timp pentru scris aberatii si nu e deloc constructiv
  13
  0
  Raportează
 • postat de Florina
  Miercuri, 27 August 2014 15:12
  109.166.132.***
  Ei daca la nivelul jud. Galati ar fi vorba numai de irigatii , sa vorbim de intreaga infrastructura de Imbunatatiri funciare . Toate amenajarile de irigatii , desecare si de combaterea eroziunii solului sunt la pamant , un dezinteres total din partea conducerii ANIF si a celor de mai sus . Dar stati linistiti , acum ANIF-ul se reorganizeaza si toate lucrurile o sa mearga pe fagasul cel bun . Bataie o sa fie iar pe postul de Director care o sa conduca si judetele Bacau si Vaslui , insa asa cum stau lucrurile se pare ca tot domnul *specialis in IF* va ocupa postul .Sa nu mai vorbim ca o sa fie si o crestere a numarului de personal la sediu , poate o sa-i angajeze pe cei carora li s-a dat cu sutul in fund la reorganizarea din 2011 .
  2
  7
  Raportează
 • postat de RI
  Miercuri, 27 August 2014 11:30
  81.12.150.***
  Cat timp la conducerea ANIF GALATI este BARCEANU PETRU de la SCHELA sistemul de irigatii este tot o apa si-un pamant este un morman de fier vechi. De doi ani omul asta nu a facut nimic ,nimic pentru imbunatatirea irigatiilor, mai mult a distrus si ce a luat de la stat unde este acum director.Astazi el conduce in stare de incompatibilitate si Federatia de Irigatii si ANIF.Nu ar fii nimic rau daca irigatiile ar functiona dar el a ruinat intreg sistemul de irigatii.Dle ziarist scrie domnule matale despre aceasta pecingine pe sistemul de irigatii care se cheama PETRU BARCEANU.
  Scrie Domnule
  Kolbay,scrie la ziar sa ajunga si la alde SAGHIAN , alde domn PREFECT * OTROCOL * care sunt complici la acest dezastru abatut asupra sistemului de irigatii al Galatiului.

  Speranta este acuma numai in presa si in minti luminate care mai sunt pe ici pe colo cateva.
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.