APĂRARE CONTRA INUNDAŢIILOR doar pe hârtie. N-au învăţat nimic din CATASTROFA soldată cu TREI MORŢI

APĂRARE CONTRA INUNDAŢIILOR doar pe hârtie. N-au învăţat nimic din CATASTROFA soldată cu TREI MORŢI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul lunii septembrie a anului 2013, comuna Cuca a fost grav afectată de inundaţii. Pârâul Lozova a ieşit din matcă, iar bilanţul tragediei a fost unul înfiorător: trei persoane decedate, opt case inundate, 87 de persoane evacuate, o casă distrusă, 15 curţi şi grădini inundate, două instituţii publice inundate, două poduri distruse, 10 km de drum sătesc afectat, 10 ha de teren arabil şi 10 ha de păşune inundate.

La aproape un an şi jumătate distanţă, încă nu s-a făcut nimic pentru prevenirea unei noi catastrofe, însă primăria se afundă în promisiuni care, până acum, nu au avut niciun rezultate.

"Vreau să construiesc un baraj ca în Franţa"

Primarul comunei Cuca, Vlad Mihăiţă, este unul dintre cei pe care inundaţiile din 2013 l-au afectat. Ocupat să îşi salveze atunci propria gospodărie, primarul nu a putut fi concentrat sută la sută pe salvarea satului. Iar veştile bune, într-o mică măsură, au fost aduse tot de la minister. "Ni s-au dat bani pentru reparaţii, dar sumele au fost distribuite în funcţie de gradul de afectare. Eu, cum am avut pagube mai mici, că era casa mai rezistentă, am primit bani mai puţini. Nu am fost pe deplin mulţumit, dar e bine că s-au rezolvat problemele satului", spune primarul.

Întrebat despre măsurile luate pentru prevenirea unor noi tragedii, Vlad Mihăiţă recunoaşte că, încă, nu s-a făcut nimic pentru a împiedica pârâul să iasă din matcă. Cu toate astea, planul primarului din Cuca este să construiască un baraj inspirat din străinătate. "În Franţa, am văzut, într-o comună similară cu a noastră, un baraj cu lac de acumulare în formă de potcoavă, construit din pământ şi fortificat. Dacă aş avea aşa ceva şi aici, aş putea controla debitul pârâului şi nu ar mai fi nicio problemă. Am toate planurile făcute, schiţele, am nevoie doar de aprobări şi de fonduri, iar cu astea e mai greu. Dar dacă voi reuşi barajul ăsta, asigur satul împotriva inundaţiior pe cel puţin o sută de ani", susţine primarul.

Până acum, singurele construcţii pe pârâul Lozova sunt podeţele şi pasarela pietonală, chiar dacă acestea nu sunt satisfăcătoare pentru toţi locuitorii din comună. "Pentru ce ne trebuie nouă pasarelă pietonală? Da, am văzut la televizor că s-au făcut pe Valea Prahovei, prin zone turistice, dar la noi nu cred că era nevoie. Mai bine un dig, cât de cât, să nu mai vină viitura", ne spune Andrei, un tânăr pe care l-am întâlnit pe uliţele comunei.

Dacă proiectul barajului va fi aprobat, acesta va fi construit în partea de nord a comunei, însă, cel puţin momentan, tot ce pot face oamenii este să se roage ca puhoaielede apă să îi ocolească.

Iată imagini de la inundaţiile din 2013:


CITEŞTE ŞI: Din groapă-n groapă/ DEZASTRU pe drumurile judeţului Galaţi. ZERO MODERNIZĂRI

 

Citit 2601 ori Ultima modificare Marți, 10 Februarie 2015 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.