ATENŢIE! Subvenţia pe suprafaţă se acordă în condiţii diferite

ATENŢIE! Subvenţia pe suprafaţă se acordă în condiţii diferite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se schimbă condiţiile în care se acordă subvenţia pe suprafaţă pentru fermieri medii şi mari. Un proiect în acest sens, elaborat de Executiv, poate fi aprobat de la o zi la alta. Schimbările vizează subvenţia care se acordă în 2015, pentru culturile înfiinţate în  toamna anului trecut şi în primăvara următoare. Potrivit proiectului, cererile de subvenţionare - stufoase, potrivit primelor informaţi - se pot depune, fără penalizări, până la jumătatea lunii mai şi cu penalizări vreme de încă 20 de zile. Nu este, încă, menţionată data debutului campaniei de depunere a solicitărilor, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Ce se schimbă

Fermierii care lucrează suprafeţe cuprinse între 10 hectare şi 30 de hectare trebuie neapărat, dacă vor subvenţia, să înfiinţeze două culturi diferite pe teren. Cultura  predominantă nu va putea ocupa mai mult de 75 la sută din suprafaţă. Excepţie fac exploataţiile în care 75 la sută din teren e pârloagă (se poate încasa subvenţie pe suprafaţa nelucrată, pe durată limitată, dacă suprafaţa e declarată ca atare la APIA) sau dacă este cultivată cu iarbă sau alte plante furajere erbacee. Cine lucrează peste 30 de hectare în exploatare trebuie să înfiinţeze cel puţin trei culturi diferite. Potrivit textului legii, cultura de toamnă şi cea de primăvară sunt considerate culturi diferite, chiar dacă aparţin aceluiaşi gen. Spre exemplu, grâul de toamnă şi cel de primăvară sunt culturi diferite.

Cine are păşune – maxim 75 la sută din suprafaţa totală lucrată, dar nu mai mult de 30 de hectare – e scutit de obligaţia de a-şi diversifica tipurile de culturi. Proiectul de lege mai prevede şi o serie de alte câteva scutiri.

Păduri, terase şi iazuri, pe bucată

Cine vrea să ia subvenţie pe suprafaţă pentru o fermă vegetală mai întinsă de 15 hectare, trebuie să se asigure că are pe terenul său măcar unul din următoarele elemente: terase, elemente de peisaj (garduri vii sau fâşii împădurite, arbori izolaţi, arbori în grup - pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament), margini de câmp, iazuri sau rigole, terenuri agricole împădurite, zone cu strat vegetal sau zone cu culturi fixatoare de azot. În cazul în care terenul arabil este situat în vecinătatea unor râuri, pâraie sau bălţi, e nevoie de: zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare sau de zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie. Măsura se numeşte „practici agricole beneficie pentru climă şi mediu”. Fermierul care, de voie, de nevoie, va asigura aceste condiţii, va fi răsplătit cu plăţi de înverzire, al căror cuantum se stabileşte anual. 

Pe măsură ce detaliile se clarifică, vom reveni cu amănunte.

Fără subvenţie, nu există agricultură

La nivelul judeţului Galaţi au beneficiat de subvenţie, în cursul anului trecut, nu mai puţin de 23.411 fermieri. În ultimii ani, valoarea Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) fost de: 119,66 euro/ha (campania 2012), 139.17 euro/ha (campania 2013), 156,89 euro/ha (campania 2014).


CITEŞTE ŞI: PIEŢELE se aşteaptă la un PROFIT MULT MAI MIC, în anii care vin

Citit 6166 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 21:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.