Cu toate că-i scump să uzi - „Mare lucru e sistemul de irigaţie!"

Cu toate că-i scump să uzi - „Mare lucru e sistemul de irigaţie!"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ion Gherghe face agricultură de când se ştie. A lucrat şi pe vremea comunismului şi e fermier şi acum, după un sfert de secol de capitalism. „Noi cultivăm aici, în câmp, legume. Solarii nu avem. Nu sunt specifice zonei. Acum, am în cultură vreo 89 de hectare. Zece sunt cu roşii, zece cu fasole. Avem şi sfeclă, 14 hectare şi alte 15 hectare cu orzoaică. În rest, porumb”, ne spune Ion Gherghe.

Fermierii se bucură că au sistem de irigaţii funcţional. Cum s-a păstrat? În mare parte, prin grija inginerului Ion Tuchiluş, care răspundea de sistem înainte de 1989 şi care i-a dus grija şi după Revoluţie, până să devină primar, ca lider al Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). După ce s-a dezvoltat, organizaţia deservită de cinci staţii era a doua pe ţară, după cea de la Dăbuleni. Sistemul acoperă în mare parte extravilanul comunei Cosmeşti şi parte din cel al Tecuciului.

Problema fermierilor n-ar fi, deci, că n-au infrastructură să ude, ci că… n-au cu ce. „Am dat, spre exemplu, o udare, dar nu întreagă. Am încărcat instalaţia cu mai puţină apă decât ar fi băut plantele. Se cheamă normă de udare mai mică. Asta facem, ca să plătim ceva mai puţin, înţelegeţi? La ceapă, spre exemplu, ajungi să dai şi şase udări. La roşii, iarăşi e nevoie de multă apă. Cu ce să faci, dacă preţurile la energie sunt atât de mari? Noi nici nu vindem aşa cum ar trebui aici. Eu vreau să fac contract serios, cu fabrica, dar uite că nimeni nu vrea să lucreze serios cu noi. Şi fără aşa ceva, cu greu susţii cheltuieli mari. Să spunem că trebuie să faci lucrări. Păi, înainte de '89, cu un kilogram de porumb luam trei litri de motorină, ca să avem cu ce lucra în câmp. Acum, îţi trebuie 10-12 kilograme de porumb pentru unul de motorină”, spune Ion Gherghe.

Foto VLG

Citit 2882 ori Ultima modificare Marți, 23 Iunie 2015 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.