„Marea mea durere este LIPSA LOCURILOR DE MUNCĂ” - O comună gălăţeană, în căutare de INVESTITORI (FOTO)

„Marea mea durere este LIPSA LOCURILOR DE MUNCĂ” - O comună gălăţeană, în căutare de INVESTITORI (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Primarul Daniel Cotoranu încearcă, săptămâna aceasta, să convingă un antreprenor din Focşani să investească într-un atelier de confecţii la Cerţeşti


Deşi natura a fost generoasă cu Cerţeşti, o comună mică, dar pitorească, de aproximativ 2.000 de localnici, aflată în nordul judeţului Galaţi, în apropiere de Vaslui, investitorii nu se lasă atraşi de peisaj sau de nevoia oamenilor de a munci. Aşa se face că, în prezent, comuna Cerţeşti, la fel ca multe altele din judeţul nostru de altfel, se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de muncă. Asta în ciuda faptului că în cele trei sate pe care unitatea administrativ-teritorială le are în componenţă, Cerţeşti, Cârlomăneşti şi Cotoroaia, sunt numeroase familii de gospodari. „Asta este o durere mare pentru mine”, ne-a spus primarul Daniel Cotoranu, atunci când l-am întrebat dacă există investitori în comună şi dacă oamenii au unde să lucreze.

Atelier de confecţii la Cerţeşti?

Primarul ne-a spus că urmează să aibă o întâlnire, chiar săptămâna aceasta, în cursul zilei de joi, cu un antreprenor din Focşani, care dezvoltă o afacere în domeniul confecţiilor. Daniel Cotoranu speră să reuşească să convingă reprezentantul societăţii, care ar intenţiona să deschidă două ateliere în judeţul Galaţi, ca una dintre comunele beneficiare să fie chiar cea condusă de el. „Din acest motiv vreau să vorbesc joi cu patroana firmei de confecţii din Focşani. Am avut cursuri de confecţii organizate aici, la care au participat mai multe persoane. Acest lucru i-l voi spune şi doamnei respective, când vom vorbi. Din păcate, doar în agricultură se mai poate lucra, dar nici aici nu sunt prea multe locuri de muncă. Am avut şi cursuri de tractorie, vrând-nevrând i-am luat pe toţi să înveţe. Chiar am avut o discuţie cu cineva: lucrezi pământul la noi în comună, iei apă pentru ierbicidat de la noi, dar ia-mi şi mie oameni de aici, din comună. Le-am recomandat fermierilor să angajeze oameni de la mine din comună. Chiar şi celor de la firmele cu care am avut lucrări, le-am spus: vii cu meseriaşi, dar manipulanţii ia-i de la mine din comună. Populaţia este îmbătrânită, dar eu m-am axat mult pe tineri şi copii. Am făcut lobby în alte comune pentru a angaja de la noi. Tinerii sunt plecaţi în alte zone, pentru a-şi căuta de lucru. Case de vânzare nu prea sunt, cei care se află în străinătate vor să se şi întoarcă acasă”, a afirmat primarul din Cerţeşti.

„Nu trebuie să încurajăm nemunca”

Din cei aproximativ 2.000 de localnici, în jur de 100 beneficiază de ajutor social, graţie Legii 416. Dacă în multe localităţi gălăţene autorităţile nu se sinchisesc să îi pună la treabă pentru a munci în folosul comunităţii, în comuna Cerţeşti niciun beneficiar al Legii 416 nu are voie să stea. Dovadă că la vizita noastră în Cerţeşti, şanţurile, trotuarele, aleile şi străzile erau întreţinute. Ba, mai mult, conform primarului, cei care beneficiază de ajutor social au lucrat la realizarea mai multor construcţii în sate, printre care casa parohială, un teren de sport, poduri şi podeţe, trotuare, reparaţia unor biserici, a şcolilor şi nu numai.

„Dacă în multe comune din judeţul Galaţi se dă cu piatra în beneficiarii Legii 416, eu mă mândresc cu ei, căci am ştiut să-i pun la treabă, să-i valorific şi să-i îndrept într-o direcţie bună. Am viceprimarul constructor şi un gospodar desăvârşit. El îi învaţă şi îi pune la treabă. Nu stau pe marginea drumului sau la bodegă. Le-am şi zis, când vin banii de la ajutorul social, dacă vă văd la bodegă, pierdeţi ajutorul social. Vreau să-i aduc pe linia de plutire şi apoi să meargă singuri mai departe. Statul nu trebuie să-i ţină aşa şi nu trebuie să încurajăm nemunca. În jur de 50 din cele aproximativ 100 de persoane au potenţial. Sunt oameni cu care putem face treabă. Iarna, când este înzăpezit, şi am dat un telefon, se strânge imediat echipa. Nu sunt cu probleme de natură alcoolică, cărora să le tremure lopata în mână. Este adevărat, nu au fost ei diriginţii de şantier, dar manipulanţi au mai învăţat ceva. Nu îi las să se piardă, căci altfel ei se plafonează, se complac în situaţia asta, se apucă de băut. Chiar şi troiţe am făcut cu ajutorul social. Sunt oameni care merită respect. Nu doar prin faptul că nu sunt răi şi beţivani, ci şi prin faptul că nu încasează bani de la stat degeaba”, a explicat Daniel Cotoranu, care a povestit că unii dintre beneficiari asigură şi paza în comună, alături de poliţişti.

Citit 5557 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.