Din tată în... ginere! APICULTURA ca afacere de familie

Din tată în... ginere! APICULTURA ca afacere de familie

Foto Gabriel Kolbay
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
6 comentarii


Cine să mai ştie de când are Titi Moscu din Schela stupi cu albine… “Păi, dacă şi tata a fost crescător, vă daţi seama! Am ţinut şi eu stupi, din tinereţe. Uneori am avut mai mulţi, alteori mai puţini... Acuma, la pensie, îmi ajung 50 de familii. Am pus stupii într-un vagon, aşa cum se poartă! De acolo, nu-i mai scoţi niciodată! Acolo le îngrijeşti. Mişti doar vagonul, când duci albinele la hrănit”, spune omul din Schela, acum în vârstă de 67 de ani.

O părea apicultura uşoară, dar nu-i aşa, ne spune specialistul. “Dacă stai acasă, aşteptând să găsească albinele hrană, nu prea scoţi profit. Doar dacă mergi cu ele în pastoral, într-un an bun, scoţi şi o tonă de miere. Până la Suceava şi Vrancea se duc băieţii cu vagoanele. Ginerele meu are acum vreo 300 de familii, pe care le ţine mai încolo de Zătun. Şi până în Delta Dunării ajung cu ele, ca să aibă albinele de unde se hrăni cu izmă. Dacă te chinui, câştigi. Că un kilogram de miere polifloră se dă cu 18 lei. Aia de tei se vinde cam cu 20 lei, iar preţul mierii din salcâm ajunge şi la 38 de lei. Şi câştigi, dar nu mereu. Spre exemplu, la mierea de salcâm, în anii ploioşi, nu scoţi aproape nimic… ”, spune Titi Moscu.

Titi Moscu a lucrat în Combinat o viaţă, dar s-a îngrijit, în tot timpul ăsta, şi de albine. Acum, se bucură că apicultura a rămas meşteşug de familie. “Ginerelui meu nu-i prea plăceau albinele, la început. L-au mai înţepat şi se umfla. Dar a făcut un tratament şi i-a trecut. A venit aşa, într-o zi, la mine şi mi-a spus că vrea şi el să se apuce de apicultură. Bine, am zis! Ia şi fă! Şi a făcut, să ştiţi. Are proiect european acum şi încercă să se dezvolte. Şi-a luat tot soiul de utilaje. Ultimul e o centrifugă mare, acţionată electric. Foarte uşor de folosit!”, mai spune Titi Moscu.

Citit 6222 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 12:09

6 comentarii

 • postat de Cox Marți, 26 Ianuarie 2016 10:17 5.2.208.*** Link la comentariu
  0
  0

  @Balerinu, pretul en-gross e diferit de en-detail. Si mai umbla si dumneata pe la targuri ca sa vezi preturile.

  Raportează
 • postat de Balerinu Miercuri, 06 Ianuarie 2016 08:44 109.166.131.*** Link la comentariu
  0
  0

  Unde o fi găsind să dea mierea cu prețurile astea ?
  Eu am dat 1 500 kg de polifloră la ACA cu 10 lei/kilu'. Cred că astea sunt dorințele lui neîmplinite.

  Raportează
 • postat de Cox Marți, 05 Ianuarie 2016 07:53 5.2.208.*** Link la comentariu
  1
  5

  Gabriel Kolbay, vezi ca e Titu, nu Titi... verifica-ti din nou informatiile.

  Raportează
 • postat de Visul american nu li se intampla celor care atipesc :-) Luni, 04 Ianuarie 2016 04:36 5.13.168.*** Link la comentariu
  0
  2

  @781

  Se scrie "sa" cand inseamna a lui / ei: mingea sa (a lui / a ei) - Adjectiv posesiv
  "S-a" se scrie "s-a" cand poate fi completat cu el/ea: El/ea s-a dus. - Pronume + Verb

  Apropo, vazusi ca-ti plac pozele.
  Sa-mi spui daca nu pricepi si iti trimit poze cu o carte de ortografie :-)

  Raportează
 • postat de 781 Joi, 17 Decembrie 2015 04:09 98.193.216.*** Link la comentariu
  1
  8

  Multumim ptr cele doua poze si explicatia la ce-i foloseste centrifuga.Daca si acum cand sunt smarphone-uri voi tot doua poze dati de parca le scoateti pe hartie .....Vai e capul vostru,La multe articole am observat asta , unele sunt bine facute si au doar o poza ...da-ti fatilor mai multe de ex. eu sunt in peste ocean si-mi place sa vad si ceva poze ce se face, ce sa facut, ce fac oamenii aia acolo.Facetiarticole despre drumuri ne-asfaltate si dati o poza.....

  Raportează
 • postat de Tudor din Galati Miercuri, 16 Decembrie 2015 16:57 109.98.102.*** Link la comentariu
  5
  8

  Felicitari Titi ! Chiar are miere de foarte buna calitate si cumpar de la el de cate ori am nevoie - ca sa nu mai spun de branza de vaca unde Fila este la inaltime .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.