Profesorii se schimbă de la an la an: „Nu există stabilitate în rândul cadrelor didactice”
Foto: Foto "Viaţa liberă", Marius Negri

Profesorii se schimbă de la an la an: „Nu există stabilitate în rândul cadrelor didactice”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Problema majoră în instituţiile de învăţământ de la sat, spune directoarea Şcolilor 1, 2 şi 3 din Pechea, Mariana Păun, este lipsa profesorilor constanţi. Chiar şi la materiile principale, la română şi matematică, profesorii s-au schimbat în fiecare an, or, în acest context, este dificil să faci performanţă cu elevii.

„Nu este stabilitate în rândul cadrelor didactice. Apar probleme de disciplină, cadrele tinere nu prea se impun la clasă, atunci copiii care vor să înveţe sunt deranjaţi. Cred că avem cam 10 cadre didactice care se schimbă în fiecare an. La promovabilitate, suntem la nivelul mediei judeţului, dar avem mai multe pretenţii. La limba română, la Şcoala trei, acum avem un titular pe jumătate de normă, şi-a întregit norma la noi. Până acum am avut în fiecare an alt profesor. La matematică am avut un titular care s-a detaşat în fiecare an, astfel încât am avut în fiecare an alt profesor. Asta se vede în rezultate, copilul are nevoie de stabilitate”, ne-a explicat directoarea celor trei şcoli, Mariana Păun.

Cu toate acestea, spune profesoara, sunt şi rezultate. „În fiecare an suntem în loc fruntaş la „Sanitarii pricepuţi”, la nivel de judeţ. Ultima dată am luat locul trei, după "Cuza" şi "Pedagogic". Învăţătoarea Lenuţa Tânjeală, care are un grup de dansuri populare, a adus un trofeu la un proiect interjudeţean. Participăm şi avem rezultate la concursuri şcolare, la Cangur, Discovery. S-ar putea şi mai bine, dacă am avea toate condiţiile”, a conchis directoarea instituţiilor de învăţământ gimnazial.

Directoarea liceului, o excepţie de la regulă Profesor navetist din 1996

Directoarea Liceului Tehnologic din Pechea, Rodica Şerban, lucrează în instituţie din 1996. A venit ca profesor aici imediat ce a terminat facultatea. De atunci face zilnic naveta şi nu pare să fie deranjată. S-a ataşat de copii şi îi place acum să vadă cum foşti elevi vin acum ca profesori la liceu sau vin cu proprii copii la şcoală.

„Cred că venind aici de când am terminat facultatea, m-am legat de oameni, de copii, de comunitate. Îmi place stabilitatea şi am vrut să văd un rezultat în urma muncii mele. Rezultatul nu se vede într-un an, doi, trei. E frumos când şi după 20 de ani primeşti rezultate de la copiii care vin astăzi ca părinţi. În judeţ, copiii sunt mult mai sinceri, mai calzi. A rămas povestea veche a învăţământului la ţară. Între copiii de la ţară şi profesori se creează o legătură mult mai bună. În oraş îmi par mult mai reci. Foşti elevi acum îmi sunt colegi de cancelarie, avem din foşti elevi care au venit şi ne-au ajutat, dacă am avut o problemă”, ne-a declarat directoarea Liceului şi a Şcolii Nr. 4, Rodica Şerban.

Citit 5097 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2016 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.