Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
3 comentarii

„Dacă nu investim acum în sistemul nostru de irigaţii, vom ajunge să facem agricultură în seră”, atrăgea atenţia inginerul agronom Petre Grigore, într-un interviu acordat, în prealabil, "Vieţii libere". Că aşa este, recunosc şi aleşii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care au inclus mai multe obiective din Galaţi în prima etapă de realizare a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Din păcate, la acest moment, programul nu este decât un cartof fierbinte, pe care miniştrii Agriculturii şi-l aruncă unii celorlalţi, încercând să îşi mai crească popularitatea printre fermieri. De unde să scoată statul miliardul de euro de care e nevoie pentru lucrări, nimeni n-ar putea, însă, să spună.

Unde ar trebui investit, mai întâi, la Galaţi


În Anexa 1 a Planului Naţional de Reabilitare sunt cuprinse 40 de amenajări cu caracter prioritar. Pe locul 22 pe această listă a investiţiilor se află lucrările care ar trebui executate în bazinul Brateşului de Sus, din judeţul nostru. Ar fi nevoie de reabilitare la staţiile de pompare şi repompare SPA Stoicani, SRP Şiviţa şi SRP C. Văleni. Totodată, ar trebui să se investească în canalele principale de aducţiune, mai exact în CPA 3 şi CPA Stoicani, lung de peste 9.500 de metri liniari. Ar merita reabilitate, mai informează MADR, şi patru canale de distribuţie, dar şi alte patru construcţii hidrotehnice. Prioritare, după Lunca Brateşului de Sus, sunt investiţiile în irigaţii în Câmpia Covurluiului. Aici, e vorba despre bani care trebuie cheltuiţi pe reabilitarea a trei staţii de bază (SPA Dunăre, SPA Barboşi şi SPA Lieşti), şapte staţii de repompare (SRP 4, SRP 5, SRP 6, SRP 9, SRP 13, SRP 17 şi SRP 18), patru canale de aducţiune (CA Chineja, CA Barboşi, CPA Prut şi Canalul Magistral Luncă, lung de 45.831m), un canal de distribuţie şi 18 construcţii hidrotehnice.

În etapa a doua de reabilitare, pe locul 63 în topul priorităţilor la nivel naţional, se află investiţiile în Amenajarea de Irigaţii de pe Terasa Nicoreşti - Tecuci. E nevoie, în acest caz, de reabilitarea SPA Ionăşeşti, a canalului de aducţiune Nord, lung de 3.573 de metri, canalul de distribuţie 1, lung de 2.750 de metri şi reabilitarea a şase construcţii hidrotehnice.

Citit 2754 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 21:54

3 comentarii

 • postat de IC Joi, 29 Septembrie 2016 07:34 82.76.9.*** Link la comentariu
  0
  3

  Vesnica lui pomenire , aminnnnnnnnnnnnn. Nu va mai fi reabilitat niciodata sistemul de irigatii dim Galati si din tara .Nu se vrea , nu este cu cine si cu ce iar acum vine campania electorala . Ar fi o solutie ,comasarea terenurilor in mari mosii ,zeci de mii de hectare ,abia atunci detinatorii terenului vor fi interesati sa investeasca si in irigati.

  Raportează
 • postat de mihai V Miercuri, 28 Septembrie 2016 21:42 82.76.10.*** Link la comentariu
  1
  3

  Ptr asta cu titulatura lunga:
  - Esti bolnav.Recitesc articolul si nu gasesc referiri la partide politice.Guvernul a initiat un Program.....Pari un cunoscator al fenomenului de distrugere a sistemelor de irigatii( o crima ptr tara).Cite sesizari ai facut impotriva celor care au distrus?

  Raportează
 • postat de PUNE-TI MANA PE DISTUGATORII SISTEMULUI DE IRIGATII, SI DUPA ACEEA FACETI CALCULE!In rest este demagogie.... Miercuri, 28 Septembrie 2016 13:56 78.96.253.*** Link la comentariu
  5
  4

  De ce nu se spune nimic despre cum s-au distrus instalatiile de irigat dupa 89 si sa fie trasi la raspundere vinovatii?!!

  Dar mergem pe mana aceluiasi PSD demolator, marlanii care au smuls conductele din pamant, si le-au dus acasa transformandu-le in stalpi de gard sau de vie, voteaza in continuare, acelasi cancesr al societatii.

  Fara sa invoc la razbunare, sau sa amintesc de genul gulaguri, vremuri apuse, ar trebui depistati cei care au avut obligatia de a pazi si pastra acest sistem de irigatii, fiind la putere dupa lovitura de stat din 89, si cei care, efectiv, au furat, marlanii din satele judetului, si condamnati la munca pe sistemele pe care le-au distrus, fara mila din banii lor, confiscandu-le averile, chia si o gaina in curte daca o are, sa i-o ia, drept plata pentru nelegiuire..

  Asa s-ar face dreptate, si pune la punct romanasul marlan..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.