COȘMARUL localnicilor dintr-o mare comună gălăţeană. Pana de curent, mai rea ca inundaţiile
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

COȘMARUL localnicilor dintr-o mare comună gălăţeană. Pana de curent, mai rea ca inundaţiile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Una dintre cele mai bogate comune ale judeţului a fost greu încercată de urgii, localnicii înfruntând unele dintre cele mai cumplite inundaţii care au lovit Galaţiul. Dramele care au marcat aşezarea în 2005 au fost însă, zic oamenii simpli şi autorităţile deopotrivă, mai uşor de suportat decât situaţia prin care au trecut mii de oameni în ultimele săptămâni: pana de curent care a urmat furtunii de la mijlocul lui aprilie.

În 2005, un sfert dintre locuitorii comunei Cosmeşti înfruntau, poate, cea mai grea încercare la care îi supusese viaţa: casele, cu tot cu gospodării, le-au fost înghiţite de apele revărsate ale Siretului, pentru fiecare sătean devenit, peste noapte, sinistrat şansa de a reveni la un trai normal depinzând exclusiv de puterea fiecăruia de a o lua, prin muncă grea, de la capăt. Satul Cosmeşti Vale, măturat de ape, a renăscut şi este acum protejat de un dig de apărare, dar nicio construcţie, oricât de trainică, fie că e vorba de case sau de sisteme de apărare, nu i-a protejat de ceea ce avea să îi lovească în urmă cu mai bine de trei săptămâni: uriaşa pană de curent care a lăsat în beznă judeţul după bizara furtună de la mijlocul lui aprilie şi care i-a adus în nou în situaţia de supravieţuitori. La data vizitei noastre la Cosmeşti (n.r. 3 mai), 1.400 de localnici reprezentând populaţia din Cosmeşti Vale duceau dorul energiei electrice fără speranţă că situaţia se va remedia prea curând, în condiţiile în care unii gospodari însă mai priveau deznădăjduiţi la stâlpii grei de beton, rupţi de la jumătate şi prăbuşiţi peste garduri şi acoperişurile caselor.

„Stăm aşa de la furtună. Am soţul paralizat şi mă chinui cu el pe întuneric. Noaptea e o beznă de ţi-e frică să stai în casă. Am aruncat 25 de kilograme de carne din lada frigorifică, s-a stricat. Nici să facem mâncare nu mai putem decât de pe o zi pe alta şi atunci câte puţină, că animale sau păsări nu mai putem tăia, că nu avem unde le pune. La inundaţii a fost rău, dar atunci am scos mâlul din case şi ne-am apucat de reparat. Acum nu ştim cât va dura şi ce vom face”, ne-a spus pe nerăsuflate o localnică din Cosmeşti Vale, în timp ce scruta orizontul că poate-poate va apărea vreo echipă de electricieni care să rezolve problema. Şansa era însă departe, deoarece avaria iniţială în Cosmeşti a fost totală, toată comuna, cu aproape 7.000 de suflete, stând în beznă după furtună. Treptat, aşa cum a susţinut primarul comunei, Ion Tuchiluş, problemele s-au remediat, dar criza din Cosmeşti Vale i-a adus pe toţi în pragul disperării.

„În Cosmeşti Vale a fost cel mai rău. Au căzut 22 de stâlpi de medie tensiune şi nouă stâlpi de joasă tensiune. De cabluri rupte care trebuie înlocuite, nu mai zic. După atâtea zile, am reuşit să aducem la Cosmeşti Vale un grup electrogen care le mai dă oamenilor puţin curent, dar nu e suficient”, ne-a declarat la acel moment primarul Ion Tuchiluş.

Citit 10439 ori Ultima modificare Marți, 09 Mai 2017 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.