"Canalizare faci dacă au oamenii posibilitatea s-o folosească!"
Foto: Marius Negri

"Canalizare faci dacă au oamenii posibilitatea s-o folosească!"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ajuns la al treilea mandat de primar la Vârlezi, Ştefan Patriche spune că meseria asta îi place, că a câştigat experienţă în administraţia locală şi că vrea să-i facă locului un viitor. Or, asta înseamnă, în primul rând, condiţii decente de trai. Apă a tras, în ambele sate ale comunei (Vârlezi şi Crăieşti), iar acum aproape toate gospodăriile sunt racordate la reţea. A venit şi asfaltul, pe vreo 70 la sută din lungimea drumurilor comunale.
Canalizarea ar mai lipsi, mai ales că, potrivit standardelor europene, la anul ar trebui ca fiecare localitate să aibă acces la sistemul de reciclare a apelor uzate. Numai că, în satul gălăţean, povestea e puţin mai complicată.
"Chiar mă întreba cineva de ce am pus asfalt fără să trag întâi canalizare. I-am spus că nu-i bai, merge încă făcută şi canalizarea, pentru că putem lucra pe marginea drumului. Întrebarea este: merită să faci canalizare? Înţelegem foarte bine că este nevoie de ea, pentru mediu. Dar întrebarea mea este: vor oamenii canalizare, la Vârlezi? Sigur, dacă mă duc acum din poartă în poartă să îi întreb, toţi or să spună că vor. Că trebuie să le fac. Dar eu trebuie să îmi fac un calcul minim: poate omul să se racordeze şi să plătească, în mod curent, un asemenea serviciu? Faptul că şi-a tras apă şi că are acum un robinet acolo, în curte, nu înseamnă că îşi va face şi baie în casă, cu canalizare", a declarat Ştefan Patriche.
"Vă dau un exemplu. Pe partea de centru, în Vârlezi, am numărat cam 15 gospodării unde există şi cererea şi posibilitatea racordării la sistemul de canalizare. Doar 15! Atunci, ce rost are să tragi atâta ţeavă şi să creezi o ditai staţia de epurare, care are nevoie de cantităţi mari de apă uzată ca să poată funcţiona? Dacă o faci doar aşa, ca să spui că ai absorbit banii, o să se înfunde şi o să se părăginească aici, între dealuri. Şi nu mi se pare că asta aduce vreun beneficiu comunei!", conchide primarul Ştefan Patriche.

Citit 6426 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2017 20:42

4 comentarii

 • postat de primarul
  Joi, 01 Iunie 2017 08:43
  Corect punctul de vedere al domnului primar ! Sunt deja zeci de comune care au ingropat cate 2 milioane de euro si instalatiile ruginesc in pamant. Apa potabila intrata in gospodarie trebuie platita dublu pentru ca la iesire este considerata ca trece toata la canalizare, chiar daca omul o mai da si la animale sau mai uda in gradina. Nu fiti toti specialisti si in canalizare dupa cum ati fost pe rand ingineri de drumuri de apa potabila si chiar in administratie. Lasati-ii pe cei care i-ati ales cu buna stiinta sper, sa hotarasca , sa studieze si sa ia cele mai bune hotarari. In alte state UE este permisa existenta si folosirea foselor vidanjabile independente sau grupate pe cvartale la o statie de epurare sau sistem de canalizare compus din retea unitara unde terenul si beneficiarii doresc garantat si fose vidanjabile la beneficiarii care doresc acest lucru si situatia o impune. Exemplu de specialisti - cand se asfaltau stradutele la Oancea, tanti D masura cu trestia latimea drumului afirmand ca la ea este mai ingust ca la altii, uitand ca a iesit cu gardul 1 metru spre drum ! Europa vrea sa cheltuim banii si pe lucruri inutile Romaniei. Ce sens are sa ingopam conducte si milioane de euro in mahalale unde sunt cativa batrani. Trebuie o cu totul alta abordare. Poate doar in zonele cu o anumita densitate de gospodarii si institutii. Poate la doua trei comune mici este buna o statie de epurare, la doua trei comune un serviciu de salubrizare- canalizare-apa - ecarisaj si altele. Primariile sunt obligate sa aiba contracte cu firme pentru colectarea si transportul gunoiului dar nu sunt aprobate proiecte pe plan local ( la grupuri de comune ! ) sa colectam selectiv si apoi sa compactam ce ramane, ca sa transportam un volum mai mic la gropapa de gunoi. Si cate altele ..
  0
  7
  Raportează
 • postat de eva
  Miercuri, 31 Mai 2017 22:18
  Domnule primar sa stiti ca e nevoie si de canalizare chiar daca oamenii sunt saraci daca mai bagati la ajutor social tot satul o sasi faca si baie satul e o cocina dar la zile nu vezi nici unu si mai e ceva cum facem cu gunoiul oamenii platesc la primarie ce gunoiul e carat cu masini particulare si aruncat in rapa unde e firma de salubrizare care ar trebui sa faca contract cu lumea nu cu primaria hotie pe fata domnule primar si sunt tomberoane la privatizati restu ***masii faca ce vor nui frumos rusine
  3
  5
  Raportează
 • postat de Denis
  Miercuri, 31 Mai 2017 15:12
  Domnule primar, e de apreciat ce s-a făcut până acum dar va rog sa implementați proiecte de împădurire urgent! E jale ...s-a furat lemn in draci, dealurile sunt goale și tineri din sat nu au ce munci.
  0
  4
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 31 Mai 2017 12:44
  Ce mai gandire de primar ... nene, esti primar ca sa tragi oamenii in sus, nu sa te complaci in aceeasi staza, de larva si atat.
  Mai evolueaza domnule primar. Oamenii sunt locomotive sau vagoane, daca esti vagon, atunci lasa-te de primarie. Da-te la o parte si lasa o locomotiva sa faca treaba. Oamenii nu sunt prosti, ci doar saraci. Desteptule! Rusinos.
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.