Un primar din judeţul Galaţi face demersuri ca să crească plafonul pentru ajutoarele sociale
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Un primar din judeţul Galaţi face demersuri ca să crească plafonul pentru ajutoarele sociale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O sută de locuitori ai comunei Cerţeşti primesc, în prezent, ajutoare sociale pentru că au venituri prea mici ca să poată trăi. Adept al muncii şi nu al dependenţei de ajutoare sociale, edilul comunei susţiune că a cerut majorarea plafonului maxim de la care o familie poate beneficia de sprijin financiar din partea statului.

Cu 100 de beneficiari ai venitului minim garantat, comuna Cerţeşti este în scădere la capitolul numărului de ajutoare sociale acordate. Cel puţin asta susţine primarul Daniel Cotoranu, care afirmă că, în ultimul an, numărul celor care au renunţat la ajutorul de 200 de lei pentru a se angaja, chiar şi sezonier, a ajuns la circa 40. Automat, oamenii au fost scoşi de pe listele celor care primeau venitul minim, în condiţiile în care în construcţii, unde s-au dus majoritatea, şi chiar în agricultură, sunt mult mai bine remuneraţi.

"La iarnă, dacă nu vor mai avea unde să lucreze, îi primesc înapoi, dar în perioada asta caldă i-am încurajat să se ducă în construcţii, în agricultură, oriunde. Mulţi au plecat în ţară, la Braşov, la Bacău, la Iaşi, unii s-au dus în afara ţării. Când am avut ziua comunei, acum recent, toată lumea se distra, iar pe ei i-am văzut cu bagajele, în intersecţie. Se duceau la treabă. Asta este pentru ei un refresh. Mulţi îşi uită meseriile cât timp stau la ajutor social. Ajutorul social strică oamenii", punctează primarul Cotoranu.

Majorarea plafonului ar alunga lenea

Este principiul după care edilul, care, la începutul mandatului a crescut, paradoxal, numărul asistaţilor social, cere acum majorarea limitei maxime de la care o familie să se poată încadra la venitul minim garantat. "I-am propus senatorului George Stângă să se modifice legea ajutorului social. Dacă ai venit peste 400 de lei pe membru de familie, pierzi ajutorul social. În felul ăsta, oamenii nu se mai duc să muncească, că îşi fac calcule. Dacă ar câştiga circa 2.000 de lei să spunem, o familie cu trei membri nu s-ar încadra la ajutor social. Am propus să se ridice plafonul la 600 de lei, în felul ăsta ei se încadrează şi la ajutor social, şi la salariu. Dar dacă se angajează, poate începe să le placă munca şi dacă le mai creşte şi salariul, sar de plafon şi ies de la ajutorul social", argumentează edilul.

Citit 5269 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.