Cât de greşită este umanizarea câinelui

Cât de greşită este umanizarea câinelui
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să le fim de folos stăpânilor de căţei. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, continuăm să vă oferim informaţii preţioase de la Lucian Donosă, instructor canin și conducător de câini de serviciu, cu peste 25 de ani de experiență.

Dacă în rubricile trecute aţi putut afla despre secretele dresajului şi importanţa antrenamentului, astăzi vom vorbi despre greşeli. "În dresajul câinelui se pot comite o serie de greșeli, pe fondul necunoașterii principiilor dresajului, a metodelor și procedeelor specifice, a înțelegerii subiective a comportamentului câinelui sau a relației om-câine ori prin aprecierea incorectă a tipului de sistem nervos al câinelui și, de aici, tot ceea ce decurge negativ în organizarea și desfășurarea dresajului. Aceste greșeli au o influență negativă, iremediabilă uneori, în procesul de formare a reflexelor condiționate, în realizarea unei progresii constante în dresaj”, atrage atenţia instructorul canin.

Umanizarea câinelui

"Auzim deseori expresia <câinele nostru este un membru al familiei noastre> și acest lucru e îmbucurător, pentru că demonstrează un nivel ridicat al respectului acordat acestor credincioși companioni. Însă în relația om-câine trebuie impuse niște limite dacă ne dorim un câine educat, care nu creează probleme. Umanizarea câinelui constă în înțelegerea subiectivă a poziției câinelui în cadrul cuplului chinologic și, implicit, a manifestărilor și comportării acestuia în relația cu stăpânul", precizează Lucian Donosă.

Pentru eliminarea unei astfel de situații se impune respectarea cu strictețe a următoarelor reguli.

În primul rând, în dresaj se utilizează un limbaj strict convențional și nimic în plus. Trebuiesc folosite doar comenzile și cuvintele de încurajare - Pas!, Șezi!, Culcat!, Aici!, Bravo! etc - fără a ajunge la ceea ce poate fi descris drept conversație!

Este foarte importantă delimitarea riguroasă a programului de dresaj de repaus. Fiecare implică un mod de comportare diferit al stăpânului în raport cu câinele.

Esenţială este determinarea câinelui să execute la prima comandă orice exercițiu, corect și cât mai aproape în timp de momentul enunțului ei. Nu trebuie să repetăm de şapte ori comanda "Șezi" doar pentru că, în trecut, câinele a executat-o o dată corect și la timp. După darea comenzii vom acționa prin metodele potrivite - mecanică, stimulativă sau combinată - pentru a obține un răspuns imediat și corect din partea câinelui.

Nu aveţi voie să uitaţi că recompensarea câinelui are loc numai la finalizarea unui exercițiu executat corect.

Ca să fie limpede, pedepsirea câinelui pentru executarea greșită a unor exerciții va consta în neacordarea recompensei, neacordarea liberului pentru joacă, dar și prin repetarea și corectarea execuției deficitare. "Este interzisă pedepsirea fizică prin smucituri dure de lesă sau lovirea câinelui", subliniază instructorul canin Lucian Donosă.

Vom continua subiectul şi săptămâna viitoare.

Citit 3254 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.