Cum pot fi incluse fructele în dieta persoanelor cu diabet

Cum pot fi incluse fructele în dieta persoanelor cu diabet
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O dietă bună, activitate fizică, precum și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru persoanele cu diabet. Legumele și fructele sunt alimente sănătoase, totuși, fructele au zahăr, așa că trebuie să știți care sunt cele mai bune pentru persoanele cu diabet și, de asemenea, cele care nu trebuie consumate.

„Diabetul este o boală în care nivelurile de glucoză (zahăr) din sânge sunt foarte mari. Glucoza provine din alimentele pe care le consumi. Insulina este un hormon care ajută glucoza să intre în celule pentru a furniza energie. La diabetul de tip 1, organismul nu produce insulină. La diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, organismul nu produce sau nu folosește insulina în mod corespunzător. Fără suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge", spune MedlinePlus, potrivit 20minutos.es.

Într-o zi este recomandat să mănânci trei tipuri de fructe: „Unii oameni cu diabet trebuie să mănânce aproape la aceeași oră în fiecare zi. Alții pot fi mai flexibili cu orarul meselor, în funcție de medicamentele pentru diabet sau de tipul de insulină pe care îl consumă. Poate fi necesar să consumați aceeași cantitate de carbohidrați în fiecare zi, la aceeași oră”, susțin cei de la Institutul American de Diabet.

Pentru a controla diabetul, cel mai bine este să consumi: afine, zmeură, coacăze, lămâie, pepene galben, mure, grepfrut, pepene verde, caise, prune, căpșuni, rodie, kiwi, mere, mandarine, fructul pasiunii, piersici, portocale, nectarine, papaya, pere sau ananas.

Nu trebuie uitat că există fructe ce nu sunt recomandate persoanelor care au diabet. Fundația Spaniolă a Inimii recomandă evitarea consumului de fructe cu un conținut mai mare de zahăr precum: smochine, curmale, cireșe, cherimoya, mango, banane, struguri, ananas în sirop, piersici în sirop, stafide, smochine uscate.

O dietă bine structurată ajută la prevenirea consecinţelor periculoase ale diabetului de tip 2 - pentru profilaxia nivelului ridicat de zahăr din sânge. Este util să mănânci o legumă ieftină, spun oamenii de ştiinţă.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu răspund adecvat la acest hormon. Insulina controlează intrarea glucozei în celule şi apoi le procesează pentru energie. Acest tip de diabet este cea mai comună formă a bolii, reprezentând până la 90 la sută din cazuri.

Diabetul de tip 2 este considerat mai uşor de tratat şi respectarea unei diete specifice este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a evita problemele pe care le poate cauza glicemia crescută. Urmând o dietă săracă în carbohidraţi, în general, diabeticii cu diabet zaharat de tip 2 pot menţine cu succes un nivel stabil de zahăr fără a-i permite să fluctueze.

Citit 2208 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2023 08:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.