Patru plante aromatice, sursă de beneficii pentru sănătate

Patru plante aromatice, sursă de beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Patru plante aromatice des utilizate pentru a da savoare mâncărurilor preferate sunt și o sursă de beneficii pentru sănătate. Ne referim aici la cimbru, leuștean, mărar și pătrunjel. Pe lângă faptul că dau gust, culoare și aromă, au și proprietăți medicinale, fiind folosite în unele culturi în scopuri terapeutice, potrivit doc.ro.

Cimbrul de grădină - Are un miros plăcut, aromatic și este folosit atât în domeniul culinar, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Conține un ulei esențial cu componente benefice. Astfel, cimbrul de grădină are acțiune carminativă, cu alte cuvinte calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale, cât și acțiune astringentă.

Fitoterapeuții recomandă cimbrul de grădină pentru stimularea poftei de mâncare, este un bun antidiareic și, în asociere cu busuiocul, poate înlocui sarea din alimentele dietetice. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile cimbrului de grădină, poți prepara o infuzie, folosind 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 sau 3 căni pe zi, dar cel mai indicat ar fi să discuți mai întâi cu un medic specialist în fitoterapie. Uleiul esențial de cimbru de grădină nu este recomandat în timpul sarcinii și nu e indicat pentru uz extern.

Leușteanul - Frunzele sale mari au un miros foarte puternic și sunt folosite adeseori pentru a da savoare ciorbelor de carne sau de legume, fiind foarte apreciat pentru aroma sa. În scop medicinal, poți folosi atât leuștean proaspăt, cât și uscat, pentru a prepara infuzii. De asemenea, medicul fitoterapeut îți poate recomanda leuștean sub formă de tincturi sau ca pulbere, în funcție de nevoile tale.

Leușteanul conține substanțe active importante, vitamine, minerale, așa că specialiștii îl recomandă ca diuretic; este un bun expectorant, favorizează eliminarea gazelor intestinale și poate regla funcția tranzitului intestinal. La recomandarea medicului specialist în fitoterapie, leușteanul poate fi folosit pentru a trata colicile abdominale la copii, bronșite, traheite, durerile menstruale și constipațiile.

Mărarul - Mirosul frunzelor de mărar este deosebit de puternic, așa că nu este de mirare că este folosit des în bucătărie, atât în salate, cât și în alte preparate pe bază de legume. Mărarul conține o serie de substanțe active importante, iar în scop medicinal, foarte valoroase sunt atât frunzele, cât și semințele plantei. Din frunzele sau din semințele de mărar se pot prepara infuzii și alte remedii.

Mărarul este un bun revitalizant pentru întregul organism, ajută în respirație și la buna funcționare a sistemului digestiv. În plus, contribuie la relaxarea organismului, având efect sedativ. Poate ameliora flatulența și îmbunătăți digestia. La copii și la sugari, semințele de mărar sunt bune pentru a trata indigestia și sughițul. În plus, uleiul esențial de mărar, masat pe piele, poate opri senzația de greață. Pentru vindecarea infecțiilor, fitoterapeuții recomandă preparatele din semințe de mărar, aplicate extern în cataplasme.

Pentru probleme digestive, se poate prepara o infuzie din 4-8 grame de semințe uscate, la un litru de apă clocotită. Se lasă semințele să se infuzeze 10 minute, apoi se bea câte o cană, după mesele principale, la recomandarea medicului specialist.

Pătrunjelul - Deliciosul pătrunjel este folosit pentru a da savoare multor mâncăruri în bucătăria românească. El poate fi folosit și în scop medicinal, iar utile în acest sens sunt frunzele și rădăcina plantei, cât și semințele. Pătrunjelul conține vitamine, săruri minerale și ulei esențial, iar fitoterapeuții îl recomandă pentru că are efecte hipotensive și revigorante. În plus, reglează activitatea ficatului.

Vitamina K din pătrunjel ajută la menținerea sănătății sistemului osos, iar cantitatea mare de vitamina C face din pătrunjel un aliat pentru stimularea imunității. Există chiar unele dovezi care arată că pătrunjelul poate contribui la buna funcționare a rinichilor. Are proprietăți antiinflamatoare, iar dacă îl consumi zilnic, ai putea observa o ameliorare a durerilor articulare. Pentru că are un conținut bogat în fier, pătrunjelul este recomandat inclusiv pacienților cu anemie.

Citit 1715 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2024 12:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.