Uleiul de portocale, esențial pentru sănătate și un tonus bun

Uleiul de portocale, esențial pentru sănătate și un tonus bun
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Uleiul de portocale este un ulei esențial obținut din coaja de portocală, prin presare la rece. Beneficiile potențiale ale acestui ulei sunt nenumărate, fie că vorbim de proprietățile antiinflamatoare, antidepresive, diuretice, afrodiziace, antispasmodice, sedative sau antiseptice, potrivit doc.ro.

Uleiul esențial de portocale este extras din coaja portocalelor prin metode de distilare sau presare la rece. Acest ulei esențial are o aromă proaspătă și dulce, și este utilizat în aromaterapie și în diverse produse cosmetice și de igienă personală datorită mirosului său plăcut și a potențialelor beneficii pentru sănătate.

Uleiul esențial de portocale conține o serie de compuși chimici. Limonemul este principalul component al uleiului esențial de portocale și contribuie la mirosul său caracteristic. Limonenul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antioxidante.

Mircenul este un alt compus găsit în uleiul esențial de portocale și are proprietăți antiinflamatorare și relaxante. În compoziția uleiului de portocale mai regăsim un alcool aromatic – lonalool - care contribuie la aroma dulce și florală, dar care are și calmante și antistres. Un plus de revigorare este adus de octanal și decanal.

Uleiul de portocale are o serie de proprietăți și beneficii precum:

Are efecte antispasmodice - Spasmele declanșează diferite probleme precum tusea, convulsiile, crampele musculare ori diareea. Pentru a evita ca aceste urmări să apară, spasmele trebuie tratate. Uleiul esențial de portocale relaxează mușchii și previne spasmele musculare.

Ajută la albirea dinților - Unii medici stomatologi încurajează folosirea uleiului esențial de portocale pentru albirea dinților, dar și pentru albirea lucrărilor dentare. Pentru a vedea efectele, folosește ulei de portocale în combinație cu bicarbonat de sodiu. Pe perioada sarcinii ori la persoanele cu gingii sensibile, uleiul de portocale trebuie aplicat cu mare grijă, pentru a nu atinge gingiile, ci doar suprafața dintelui. Uleiul de portocale poate fi folosit și pe post de apă de gură, dacă este diluat în apă obișnuită, pentru eliminarea bacteriilor și pentru o respirație proaspătă.

Are efecte sedative - Uleiul de portocale are capacitatea de a induce o senzație de calm și de relaxare. Spre deosebire de sedativele sintetice, uleiul esențial de portocale nu are efecte adverse și te ajută să scapi de stres și anxietate, să te echilibrezi într-o manieră naturală. Acesta se poate dilua într-un ulei bază sau ulei purtător precum cel de cocos sau de migdale dulci și se masează la tâmple sau la încheieturi, ori se poate pune într-o lampă de aromaterapie.

Este antiinflamator - Uleiul esențial de portocale are efecte antiinflamatoare atât la interior, cât și exterior. Așadar, acesta calmează inflamațiile din organism, dar și pe cele apărute la nivelul pielii. Atenție, uleiul de portocale nu se va lua pe cale orală decât cu acordul sau la sfatul unui medic!

Previne infecțiile - Uleiul de portocale poate fi folosit la nivel cutanat pentru prevenirea infecțiilor bacteriene. Așadar, dacă ai o mică zgârietură sau tăietură, spală bine zona respectivă cu apă și săpun, apoi aplică un strat subțire de ulei de portocale pentru a îndepărta potențialele bacterii care ți-ar putea crea probleme.

Are efect diuretic - Uleiul de portocale elimină toxinele din organism, stimulând activitatea renală. Acidul uric, sarea în exces, dar și alte toxine sunt eliminate eficient din organism prin urinare.

Are și proprietăți afrodiziace - Se pare că uleiul esențial de portocale în aromaterapie poate fi eficient în tratarea problemelor erectile, dar și în recăpătarea libidoului.

Uleiul esențial de portocale este considerat în general sigur pentru majoritatea persoanelor atunci când este utilizat corect și cu prudență. Cu toate acestea, există câteva cazuri în care ar trebui să se evite utilizarea acestui ulei esențial sau să fie folosit cu precauție, prin urmare înainte de folosirea acestuia este bine să consultați un medic.

Citit 1561 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2024 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.