Cum linişteşti un câine căruia îi este frică de furtună
Foto: Tracey Hocking/unsplash.com

Cum linişteşti un câine căruia îi este frică de furtună
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Una dintre problemele cu care se confruntă stăpânii de animale de companie, în special pe timpul verii, sunt furtunile cu tunete şi fulgere şi mai ales modul în care animalele reacţionează la ele

Unii câini sunt atât de speriaţi de furtuni, încât încep să plângă dinainte, simţind schimbarea de presiune atmosferică şi se ascund. În cazuri mai grave, patrupedul poate pierde controlul vezicii, urinând de frică la întâmplare şi poate refuza sa iasă din casă chiar şi după trecerea punctului culminant al furtunii, după ce ruperea de nori s-a încheiat. Ce putem face? În cele ce urmează aveţi câteva sfaturi.

Nu trebui exagerat cu mângâierile

Dacă îl consolezi constant atunci când îi este frică de tunete, câinele va crede că este recompensat pentru comportament. Evident, nici să ridici vocea sau să reacţionezi violent nu este o soluţie, un câine speriat va deveni astfel şi mai anxios. Ideal este să fii calm şi să îi acorzi atenţie - să te joci cu el sau să faceţi împreună orice altă activitate care îi place în mod normal, dar fără să ieşi din tiparul comportamentelor obişnuite.

Schimbă mediul atunci când tună

Pentru a minimiza zgomotele terifiante pe care câinele tău nu le înţelege, poţi să deschizi televizorul, să asculţi muzică sau să îi oferi o altă sursă de zgomot de fundal. Unii câini se ascund sub pat sau în debara, aşa că te poţi asigura că mediul e confortabil. O pătură pufoasă ajută întotdeauna, dar, dacă patrupedul tău (şi pisicile fac asta des) se ascunde în debara sau dulap, nu închide uşa, altfel va fi şi mai speriat.

Dacă e anunţată o furtună, ai grijă să plimbi câinele şi să te joci cât mai mult cu el înainte să înceapă. Câinele va fi mai obosit, atât fizic, cât şi mental, şi nu va reacţiona la fel de violent la tunete.

Distrage-i atenţia de la emoţiile negative

Câinele tău asociază o furtună cu emoţii negative, aşa că îl poţi ajuta să înţeleagă că o ploaie nu este nimic grav. Dă-i jucăria preferată, dacă are una, sau o recompensă rară, care îi place şi pe care ştii sigur că o va aprecia. Orice activitate care îi face plăcere şi îi distrage atenţia îl va face să fie din ce în ce mai puţin speriat, dar nu te aştepta la minuni. Dezobişnuirea de comportamentul anxios durează mult şi, în anumite cazuri, nu dispare complet niciodată. Dacă nu observi nicio îmbunătăţire a stării câinelui, cere sfatul medicului veterinar.

Citit 1582 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2024 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.