Ceaiuri și siropuri din plante care ajută la vindecarea tusei

Ceaiuri și siropuri din plante care ajută la vindecarea tusei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Când ne îmbolnăvim, există riscul ca, pe lângă strănut, secreții nazale, febră sau stare generală de rău, să ne confruntăm și cu tuse. Fie că vorbim despre tuse umedă ori seacă, e bine să știm că, în afară de medicamente, putem folosi pentru grăbirea vindecării și diverse ceaiuri și siropuri din plante, consemnează doc.ro.

Înainte de toate, este bine să știi că există mai multe tipuri de tuse. Tusea acută reprezintă cea mai mare cauză pentru care atât copiii, cât și adulții ajung la medic, în timp ce tusea cronică este una dintre cele mai frecvente manifestări în bolile respiratorii. De altfel, frecvența și severitatea tusei variază adesea în funcție de grupele de vârstă și de sex. Este considerat a fi ușoară atunci când acționează ca o modalitate semnificativă preventivă sau defensivă de a elimina scurgerile nazale și alte substanțe nocive din tractul respirator.

De-a lungul timpului, au fost utilizate numeroase remedii pentru ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii ale tractului superior, cum ar fi ameliorarea tusei, reducerea febrei și curățarea nasului. Iată câteva dintre ele:

Siropul de ridiche neagră - Excelent în combaterea tusei seci, asociată cu dureri de gât, siropul de ridiche neagră e ușor de preparat și are un gust dulce, aromat. Ai nevoie de cel puțin două ridichi mari sau mai multe de mărime medie, pe care le cureți de coajă, apoi le scobești cu o linguriță sau un cuțit mic, ascuțit, până când formezi o adâncitură în interior. Dacă sunt mari, le poți tăia în jumătăți și poți să faci adâncituri în fiecare dintre ele.

Le așezi apoi într-un vas, de preferință o farfurie mai adâncă, iar în scobiturile respective pui zahăr sau miere. Nu e nevoie să arunci bucățile mici rezultate din procesul de scobire, le poți așeza lângă bucățile întregi. Vor lasă și ele sirop, stropite fiind la rândul lor cu miere sau zahăr.

Lași vasul apoi la temperatura camerei, eventual într-un dulap, dar nu în frigider, pentru minimum câteva ore. Ideal e să le lași peste noapte, pentru a sorbi a doua zi de dimineața siropul format.

Le poți reumple ulterior încă o dată cu zahăr sau miere, pentru a mai lăsa o parte din sirop. Vei fi uimită de cât de repede trece durerea de gât când folosești acest remediu.

Siropul de ceapă - Cureți și tai mărunt patru cepe de mărime medie, apoi le fierbi împreună cu o cană de apă și 100 grame de zahăr sau miere. După cinci minute de fierbere, le lași să se răcească și strecori lichidul, din care consumi apoi câte o lingură, de trei ori pe zi.

Infuzia de ghimbir - Ai nevoie de o rădăcină de mărime medie de ghimbir proaspăt sau de două lingurițe de ghimbir ucat. Pe cel proaspăt îl dai pe răzătoare, după ce-l cureți de coajă, iar pe cel uscat îl lași ca atare.

Îl fierbi în jumătate de litru de apă, apoi lași lichidul să se răcească puțin, înainte de a adauga miere și lămâie. Dacă nu bei imediat tot lichidul, e bine să știi că procesul de infuzare face ca gustul să devină din ce în ce mai iute. Dacă îți place acest gust, îl poți lăsa intenționat să fiarbă mai mult. Ghimbirul are efect antimicrobian și te ajută și în cazuri de congestie nazală sau febră.

Siropul de hrean - Ai nevoie de o rădăcină de hrean pe care o dai pe răzătoarea mică, apoi o pui într-o cană peste care adaugi două linguri de miere și amesteci. De trei ori pe zi iei câte o linguriță din acest amestec și vei vedea că tusea te va supăra din ce în ce mai rar, până la dispariția totală.

Infuzia de muguri de pin - Găsești muguri de pin la plafar și îi poți folosi și pentru alte rețete, însă când te supără tusea sunt ideali în infuzie. Ai nevoie de două lingurițe de muguri la 250 de ml (o cană) de apă fierbinte. Apa se toarnă peste muguri, se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi se strecoară. Gustul răcoritor te va ajuta și la eliberarea căilor respiratorii.

Infuzia de nuci - Ai nevoie de o mână de nuci, bine spălate și crăpate cu ciocanul. După ce ai fiert jumătate de litru de apă, adaugi nucile astfel pregătite și lași să fiarbă în continuare, aproximativ încă 10 minute. Strecori apoi nucile și bei lichidul după ce îl lași să se răcească puțin, de preferință fără adaos de zahăr sau miere.

Infuziile de tei sau mușețel - Ambele plante au proprietăți calmante și antibacteriene, așa că infuziile de mușețel sau de tei pot fi consumate cu încredere. Trebuie doar să ții cont că teiul are și proprietăți diuretice, așa că nu vei vrea să bei infuzia înainte de culcare. Pentru un gust plăcut, poți să adaugi lămâie și miere. Infuzia de mușețel, în schimb, e mai bună fără îndulcitor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.

Citit 1935 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Noiembrie 2024 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.