SFATUL NUTRIŢIONISTULUI: Proteinele de origine animală sunt bune

SFATUL NUTRIŢIONISTULUI: Proteinele de origine animală sunt bune
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nu puţini sunt nutriţioniştii care ne propun soluţii radicale atunci când vine vorba despre felul în care mâncăm zi de zi. Fiecare dintre acestea „reţete” recomandate pe termen lung - de la alimentaţia stabilită în funcţie de grupele de sânge, până la vegetarianism şi chiar la consumul de vegetale nepreparate termic - promite să ne ajute la păstrarea sănătăţii şi implicit la creşterea calităţii vieţii. Mai ales dacă suntem sănătoşi tun şi medicul ne permite să aderăm la un astfel de  regim alimentar.

Detalii despre ceea ce este demonstrat ştiinţific în materie de alimentaţie dar şi despre ceea ce rămâne deocamdată doar în sfera speculaţiei din punctul de vedere al medicului specialist ne-a oferit dr. Magdalena Moroşanu, şeful secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

„În tratatele noastre de medicină despre obezitatea nu există nici o corelaţie între grupele de sânge şi modul în care ar trebui să ne alimentăm”, a precizat medicul nutriţionist. Aşa că, înainte de a lua o decizie importantă privind adoptarea unui regim alimentar radical, cereţi sfatul medicului specialist, care va stabili cu precizie ce vi se potriveşte şi ce nu! Nu de alta, dar ar fi păcat să vă faceţi mai mult rău decât bine.

Cât despre aşa-zisa nocivitate a tuturor produselor de origine animală… „Un organism are nevoie de tot ceea ce îi asigură o integritate a tuturor celulelor din organism - de la membrană până la nucleu. Celula conţine şi proteine. Aceste proteine sunt de fapt nişte conglomerate de aminoacizi, polimeri de aminoacizi. Organismul uman poate să sintetizeze, să fabrice prin ficat numai un anumit tip de aminoacizi care sunt neesenţiali, iar proteinele de origine animală sunt singurele cu o valoare biologică crescută”.

„Valoarea biologică a unei proteine este dată de cantitatea de aminoacizi esenţiali pe care îi conţine. De aceea, un muşchi, un ou şi laptele vor conţine întotdeauna aminoacizi esenţiali. Ori principiul unei alimentaţii sănătoase este să dăm organismului ce nu poate fabrica singur. Şi cum ficatul uman nu poate să fabrice aceşti aminoacizi esenţiali, atunci proteina de origine animală nu poate fi decât foarte bună”, a explicat medicul specialist.

În concluzie, ideal ar fi să nu renunţi la nici un tip de aliment care vă place şi despre care medicul vă spune că, în cantităţi moderate, poate să vă fie benefic. Mai ales acum că vine vara şi n-aţi vrea să vă alimentaţi greşit şi să vă supuneţi organismul unor presiuni şi mai mari decât cele pe care trebuie să le suporte, din pricina condiţiilor meteorologice.

Citit 2684 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2016 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.