Depresia prenatală, un subiect sensibil

Depresia prenatală, un subiect sensibil
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Multă lume a auzit deja despre depresia post-partum (starea de suferinţă psihică şi dezechilibru emoţional care poate sa apară după naştere), însă destul de puţine se ştiu despre depresia prenatală, despre starea psihica a mamei în timpul sarcinii şi despre problemele care pot apărea în această perioadă.

Deşi hormonii joacă un rol important, această explicaţie ajută însă foarte puţin mamele aflate în suferinţă, care descriu momentele în care s-ar fi aşteptat să se simtă împlinite, fericite şi entuziaste, ca transformate în luni de „chin”, anxietate şi disperare. Astfel, pentru unele femei starea de a fi însărcinată poate să determine o serie de trăiri negative, care duc mai departe la un sentiment de confuzie şi tristeţe. Poate fi o perioada pe care femeia pe cale să devină mamă să o trăiască foarte dureros, cu vină, confuzie şi frici diverse de intensitate sporită. De cele mai multe ori este o stare pe care mama nu o mărturiseşte celor din jur, regăsindu-se astfel singură în experienţa pe care o trăieşte.

Chiar şi atunci când mămicile reuşesc să îşi exprime trăirile negative puternice şi le sunt prescrise medicamente de către medicul psihiatru, de cele mai multe ori tratamentul nu este urmat din cauza temerilor asociate cu administrarea medicamentelor în sarcină. Deşi nu este de preferat a se lua medicamente pe timpul sarcinii, există anumite cazuri când starea grea de suferinţă în care se regăseşte mama poate reprezenta un pericol prea mare pentru sănătatea ei şi a fătului.

Trebuie reţinut că atunci când vorbim de depresie, ca în cazul oricărei tulburări psihice, deja nu mai vorbim de o lipsă de voinţă. În astfel de cazuri, evaluarea unui specialist medical este extrem de importantă. Deşi multe medicamente care sunt prescrise pentru depresie sunt contraindicate sau nu există destule studii care să arate că pot fi luate în siguranţă pe timpul sarcinii, este foarte important de reamintit faptul că există totuşi medicamente care pot fi administrate şi în sarcină. Astfel, cu ajutorul şi numai la recomandarea specialistului medical acestea ar putea ajuta mama, şi implicit fătul, să traverseze această perioadă cu mai multă uşurinţă.

Citit 3073 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iunie 2017 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.