Şofer imprudent, care ascultă muzică la volum mare, care vorbeşte la mobil în timp ce conduce cu viteză sau care frânează brusc. „Eu şi colegele mele nu ne simţim în siguranţă cu el”, ne-a reclamat o profesoară navetistă pe ruta Galaţi – Măstăcani modul de şofat care poate duce la accidente grave.
Daniela Neagu, suplinitoare de educaţie tehnologică la patru şcoli din Măstăcani şi Folteşti, reclamă şi alte probleme ale unei anumite curse de maxi-taxi. Aceasta susţine că a fost bruscată atunci când i-a reproşat conducătorului auto maniera de condus, dar şi că şoferul le-a cerut câte 10 lei pentru revizia maşinii, fiind „ameninţată de şofer că dacă nu aduc bani mâine (miercuri, 22 septembrie, n.r.), mă dă jos din maşină.” Profesoara nu cere decât ca administratorul firmei să aducă alt şofer.
„Dacă e nevoie, îl voi schimba”
La redacţie, profesoara ne-a declarat că deşi unele colege s-au învăţat cu acest şofer, dumneaei îşi simte viaţa ameninţată în orice moment, mai ales că a fost oprit de câteva ori şi de poliţie.
Telefonic, un cadru didactic de la Şcoala Chiraftei nr. 1, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a confirmat spusele doamnei Neagu, dar a fost ceva mai înţelegător cu privire la stilul de condus al bărbatului. Profesorii (inclusiv doamna Neagu) ne-au spus că, până la urmă, au plătit revizia maşinii.
Directoarea şcolii coordonatoare din comună şi primarul comunei păreau să nu ştie de problemele reclamate de cadrul didactic. La rândul său, administratorul firmei Totosan SRL, cea care deţine licenţa pentru respectivul maxi-taxi, ne-a declarat că nu are cunoştinţă de problemele create de şofer pasagerilor sau de incidente cu Poliţia, şi nici de necesitatea reviziei. „Dar dacă e nevoie, îl voi schimba”, a spus acesta, referitor la şofer.
Cursă mai ieftină, dar cu ce preţ real?
Cele peste 30 de cadre didactice navetiste din comuna Măstăcani au la dispoziţie, la intervale orare diferite, mai multe mijloace de transport (inclusiv cele de pe ruta Tg. Bujor - Galaţi). Cursa reclamată de profesoară a avut anul trecut contract de transport pentru cadrele didactice, încheiat cu şcoala din comună. Contravaloarea transportului era decontată direct administratorului. Contractul a expirat, iar pentru acest an şcolar nu s-a organizat încă o nouă procedură de achiziţie pentru acest serviciu. Ca urmare, de la începutul anului şcolar, profesorii navetişti scot din buzunar, zilnic, preţul cursei dus-întors.
Se pare însă că profesorii au stabilit cu şoferul (la mica înţelegere !) să plătească mai puţin pentru o cursă, în speranţa că firma va fi desemnată din nou să îi transporte. Ca urmare, aceştia nu susţin demersul colegei lor şi nici nu îi impută şoferului că le-a cerut bani pentru revizie. Asta mai ales că, deşi nu există o decizie în acest sens, se tem ca naveta (oricât de ieftin) să nu le mai fie decontată deloc.
Primarul comunei Măstăcani, Ilie Dănuţ, nu a băgat mâna în foc că vor fi destui bani, dar ne-a declarat că va face tot posibilul să le asigure transportul. Lunar, naveta Galaţi – Măstacani îl costă pe un profesor 240 de lei (în unele cazuri înseamnă o treime dintr-un salariu de cadru didactic) la preţul standard de 12 lei pe o cursă dus-întors. Dar viaţa celor 16 pasageri ai cursei cât costă?
Comentariu foto: Jumătate dintre cadrele didactice din comuna Măstăcani, printre care şi cele care vin Şcoala nr. 1, sunt navetiste