Otita medie - cauze şi tratament

Otita medie - cauze şi tratament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Infecţiile urechii medii pot cauza atât disconfort şi dificultăţi de auz, cât şi durere în funcţie de natura afecţiunii. De multe ori, infecţia debutează după ce trompa lui Eustache - calea care face legătura între urechea medie şi gât - este obstrucţionată în urma apariţiei unor inflamaţii.

Astfel, lichidul care în mod normal se drena, se acumulează la nivelul urechii medii şi formează un mediu propice pentru dezvoltarea locală a bacteriilor şi virusurilor. Acestea, la rândul lor, pot duce la apariţia unor infecţii.

Există, de fapt, două tipuri de otită medie: cea acută, care implică infecţie, asociată cu durere şi uneori cu febră şi cea supurată, care reprezintă acumularea de lichid în urechea medie, fără formarea unei infecţii. În acest al doilea caz, pacientul se poate plânge de senzaţia de ureche înfundată şi chiar de pierderea temporară a auzului, cauzată de scurgerea lichidului acumulat.

Printre simptomele acumulării lichidului în urechea medie se numără şi: pocniturile sau ţiuiturile, senzaţie de umplere a urechii şi, în cazul copiilor, chiar ameţeală accentuată şi pierderea echilibrului sau stări de irascibilitate, din cauza stării de disconfort şi a imposibilităţii de a descrie cu precizie simptomele specifice.

De fapt, incidenţa acestor afecţiuni este mai mare la copii, pentru că în cazul lor trompa lui Eustache e mai scurtă decât la adulţi şi se poate bloca mai uşor.

Nu trebuie să uitaţi că aproape trei sferturi dintre infecţiile urechii medii sunt de natură bacteriană, iar cele mai întâlnite bacterii cauzatore de infecţii sunt Streptococcus pneumoniae (sau pneumococul), Haemophilus influenzae şi Moraxella catarrhalis. Principalele virusuri care cauzează infecţii la nivelul urechii medii sunt virusul Sincitial respitor sau diversele virusuri gripale.

Consultul medical, în cazul apariţiei durerilor în interiorul urechii şi a suspiciunilor de otită medie, este obligatoriu. Medicul va stabili strategia terapeutică şi vă va prescrie, după caz, picături speciale, aplicaţii calde locale sau, în cazurile mai severe, medicamente care să uşureze durerea.

Dacă infecţia este una de natură bacteriană, ar putea fi nevoie de antibiotice. În cazul în care aceasta este cauzată de virusuri, însă, tratamentul recomandat va fi altul. De asemenea, în cazul în care pacientul prezintă infecţii repetate la nivelul urechii, poate fi luat în calcul un tratament de prevenire a acestor probleme.

Dacă situaţia o impune, se poate apela şi la soluţii chirurgicale, cum ar fi plasarea unui tub de drenaj la nivelul unui timpan sau al ambelor. Depinzând de situaţie şi-ar putea dovedi eficienţa în prevenirea problemelor urechii medii şi îndepărtarea chirurgicală a polipilor sau amigdalelor, afirmă o parte dintre specialişti.

Există şi câteva măsuri suplimentare de profilaxie. Ideal ar fi ca mai ales copiii să fie feriţi de fumul de ţigară şi să se spele frecvent pe mâini pentru îndepărtarea germenilor şi să fie vaccinaţi la timp, în cazul în care starea lor de sănătate o permite.

Foto: internet

Citit 1695 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.