* Dacă afecţiunea nu se vindecă în câteva zile, trebuie să mergeţi la medic * Există mai mulţi factori favorizanţi * Igiena este esenţială în prevenirea ulciorului, dar şi pe durata tratamentului *
Numit în termeni medicali orjelet extern, ulciorul este de fapt infecţia unei glande sebacee de mici dimensiuni care înconjoară baza unei gene, la nivelul pleoapei. Afecţiunea care vă poate crea un disconfort considerabil, evoluează şi se vindecă, de regulă, în nu mai mult de o săptămână.
Mai întâi apare, pe pleoapă, o umflătură roşie ale cărei dimensiuni cresc, timp de circa 72 de ore. Apoi umflătura respectivă se sparge şi drenează. În situaţiile în care inflamaţia persistă, devine foarte dureroasă, capătă dimensiuni care stânjenesc vederea sau drenează pentru o perioadă mai îndelungată de câteva zile, este necesar să vă prezentaţi la un consult medical.
Cauzele apariţiei bolii nu au fost stabilite cu precizie, dar factori favorizanţi pot fi iritarea glandelor sebacee prin frecarea pleoapei sau prin folosirea unor produse cosmetice.
Specialiştii vă recomandă să schimbaţi produsele cosmetice după maxim şase luni, chiar dacă nu s-au consumat în totalitate, pentru că în caz contrar ar folosirea lor ar putea contribui la apariţia unei infecţii locale.
În plus, dacă aţi observat că suferiţi de o sensibilitate a acestor zone, ideal ar fi să vă protejaţi ochii de praf cu ajutorul ochelarilor de protecţie şi să evitaţi, pe cât posibil, zonele intens poluate. De asemenea, este indicat să trataţi fără întârziere orice altă infecţie apărută la nivelul pleoapei pentru a preveni ca aceasta să se extindă la glandele sebacee.
Uneori, ulciorul poate fi confundat cu salazionul, care nu este o infecţie, ci o inflamaţie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapei şi care evoluează, de obicei, fără durere oculară pe o perioadă de două-trei săptămâni.
O infecţie extinsă la nivelul întregii pleoape sau chiar al sprâncenei se va trata, numai după consult de specialitate şi la recomandare medicului, cu antibiotice orale şi unguente antibiotice.
De cele mai multe ori, ulciorul nu este o afecţiune contagioasă. Totuşi, nu este o precauţie exagerată să nu folosiţi prosopul de faţă, bureţii de baie sau produsele cosmetice ale celui care suferă de această boală sau să vă spălaţi mai des pe mâini atunci când îngrijiţi o persoană aflată în această situaţie.
Este foarte important să lăsaţi umflătura să crească până când se sparge singură. Puteţi, în schimb, să aplicaţi pe suprafaţa inflamată comprese calde de trei până la şase ori pe zi.
Folosiţi pentru compresă tifon sau pânză moale, umezită de preferinţă cu ser fiziologic, nu cu apă de la robinet. Compresa rămâne pe pleoapă timp de cinci, zece minute, până când se răceşte. Înainte de schimbarea compresei, spălaţi mâinile.
În cazul în care apelaţi la automedicaţie, asiguraţi-vă că unguentele şi soluţiile oftalmice nu au contraindicaţii în cazul dumneavoastră şi nu insistaţi să le folosiţi, dacă vedeţi că administrarea lor nu are rezultatul scontat.
Foto: internet