Şosea spre biserica-muzeu

Şosea spre biserica-muzeu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Locuri de interes turistic, în comuna Bereşti-Meria? Nu prea ai la ce te opri. Excepţie fac Pădurea Tălăşmani, cu cei câţiva stejari ai ei, seculari, inventariaţi ca atare, de la Colonie, şi biserica veche de la Meria, din lemn.

Să ne oprim asupra locului de închinăciune. E o biserică-monument, cu caracteristici medievale („stricate” însă de noua învelitoare, din tablă). Situată într-un punct la care, până acum, se ajungea cu dificultate.

De la momentul sfinţirii noii biserici – anul 1956 -  nu s-au mai oficiat slujbe în Altarul său. Abandonată, uitată şi cu valorosul ei inventar de interior împuţinat, a înfruntat de una singură vremuri ce i-au fost ostile. În străvechime, înconjurată de codri.

Vârsta atribuită de legendă – ştefaniană. Sfânta Masă este, în fapt, partea de deasupra pământului a unui copac gros, retezat de creştini doritori să aibă pe vatra aşezării numite azi Meria un loc de închinăciune. Nu s-au atins de rădăcina lui, lăsând-o la locul ei, să susţină Sfânta Masă.

Înalte feţe bisericeşti, un ministru şi vreo doi prefecţi au trecut pe aici din anul 2000 încoace, să vadă cu ochii lor „minunea de la Meria”. S-a spus despre bisericuţă că rostul ei pe pământ nu este încheiat pentru că are trăsături ce o recomandă pentru a fi declarată biserică-muzeu.

Inconvenientul principal, drumul de legătură cu şoseaua judeţeană Bereşti-Slivna-Găneşti. Noroaiele până la genunchi tăiau oricui pofta de a se aventura spre această Casă a lui Hristos.

Promisiuni, din partea oficialităţilor, gârlă: „Vom veni la Meria cu buldozere”, „Vom face o străduţă cum sunt acelea din Sinaia”, „Trimitem, de la Galaţi, oameni şi utilaje, să facem şoseaua, ca să putem înscrie după aceea satul Meria ca punct de interes pe hărţile turistice”.

Vorbe şi nimic mai mult! Din acest motiv m-a surprins vestea cum că primarul de la Bereşti-Meria, Victor Dorobăţ, ar fi trimis acolo forţe umane şi mijloace mecanice pentru a tăia cale de acces normală, civilizată, spre biserică.

Verificând informaţia la faţa locului, am constatat că primarul Dorobăţ, ajutat de Consiliul Judeţului Galaţi, a făcut şosea-şosea. Maluri îndreptate inginereşte, consolidarea porţiunii din dreptul cişmelei şi plopilor din vale, împietruire… Restul, cu punerea în valoare a ceea ce reprezintă biserica-muzeu, este treaba altora.

Explicaţie foto: Şoseaua primarului Victor Dorobăţ dă bisericii vechi din Meria şansa de a-şi continua existenţa ca muzeu.

Citit 864 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.