Cu toţii suferim, mai devreme sau mai târziu, de pe urma unui abces dentar. Cauzele care duc la apariţia afecţiunii sunt multiple - de la diverse boli ale gingiilor până la cariile netratate la timp sau loviturile puternice la nivelul unui dinte.
În cazul apariţiei unui abces, indicat ar fi să nu începeţi imediat cura cu antibiotice - chiar dacă aceasta metodă a devenit una comună. Nu de puţine ori medicii au atras atenţia (inclusiv prin intermediul rubricilor noastre) că antibioticele administrate necorespunzător „după ureche” pot face mai mult rău decât bine.
În aceste condiţii, în ciuda disconfortului şi chiar a durerii pe care s-ar putea să o resimţiţi atunci când mestecaţi, cel mai bine ar fi să apelaţi la un tratament de primă intenţie până în momentul în care puteţi cere sfatul unui medic stomatolog.
Astfel, în cazul în care inflamaţia începe să vă stânjenească, puteţi aplica o pungă cu gheaţă pe partea exterioară a obrazului.
Compresele calde nu ajută, ba pot chiar dăuna, având în vedere că este vorba despre o infecţie.
Împotriva durerii, puteţi folosi medicamente care se eliberează în farmacii fără prescripţie medicală cum ar fi Paracetamolul sau aspirina.
Atenţie, însă, există situaţii în care aspirina poate fi contraindicată, aşa că cel mai bine ar fi să cereţi sfatul farmacistului sau să citiţi cu foarte mare atenţie prospectul medicamentului. Ibuprofenul ar trebui să ajute, măcar paţial, la reducerea tumefacţiei.
Dacă nici unul dintre aceste medicamente nu are efect, puteţi lua în considerare o vizită la secţia de Urgenţe Stomatologie.
Profilaxia - cel mai bun tratament
Există o serie de măsuri profilactice care pot împiedica (re)apariţia abcesului. Esenţială este păstrarea unei igiene orale. Mai exact, trebuie să urmaţi sfatul medicului stomatolog şi să vă spălaţi pe dinţi după fiecare masă.
Dacă acest lucru nu este posibil, mai ales după mesele din timpul zilei, servite adesea în oraş, puteţi să mestecaţi gumă fără zahăr care ajută.
Utilizarea aţei dentare are şi ea un rol important în menţinerea igienei. Nu în ultimul rând, trebuie să mergeţi măcar o dată pe an la stomatolog pentru control, chiar şi în situaţia în care nu aveţi carii şi nu suferiţi de nicio altă afecţiune evidentă a dinţilor sau gingiilor.
Alimentaţia e de asemenea importantă, iar medicul specialist vă va putea spune, atunci când mergeţi la control, cum să vă echilibraţi dieta pentru a preveni apariţia afecţiunilor dentare sau gingivale.