„Istoriile necunoscute ale Galaţiului” s-a vrut a fi, vineri după-amiază, la Şcoala Generală nr. 28, „Mihai Eminescu”, începutul unui dialog periodic despre viaţa fascinantă, curioasă şi încă necunoscută a oraşului nostru de-a lungul mileniilor.
S-au întâlnit cu elevi din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a cercetătorul şi publicistul Tudose Tatu, autorul mai multor cărţi de istorie a Galaţiului şi a Dunării, şi ziaristul Victor Cilincă, care semnează în suplimentul „Magazin” al „Vieţii libere” o rubrică permanentă vizând trecutul acestor locuri.
Ion Diaconeasa, director adjunct, profesor de Istorie, a dialogat cu invitaţii şi a avut intervenţii interesante. Unii dintre elevi ştiau amănunte importante despre centrul istoric al oraşului. Centru în care se află şi şcoala.
A moderat întâlnirea Victoriţa Tănase, bibliotecara şcolii, care spunea la un moment dat: „Dacă astăzi aţi văzut o clădire, peste câteva luni va apărea alta nouă… Vă daţi seama că şi de-a lungul sutelor de ani, oraşul nostru s-a schimbat foarte mult…”.
Într-adevăr, Tudose Tatu a povestit despre o mulţime de locuri care arătau cândva altfel, cu râuri care curgeau acum câteva sute de ani, potrivit hărţilor vremii, prin alte locuri, iar Brateşul se întindea la nord cale de opt ceasuri bătute cu piciorul.
Vasele construite la noi pentru marina de război turcească arătau că portul Galaţi era poate şi mai important decât este astăzi. De exemplu, s-au construit, pe la 1788, inclusiv trei galioane - „un galion fiind pe atunci cam ce este astăzi un portavion”.
Relatări despre Valul lui Traian, prezenţa cumanilor, dar şi a cavalerilor teutoni, date din cronici turceşti sau din jurnale franţuzeşti, unele ipoteze noi au fost interesante ca nişte poveşti.
Iată, de pildă, satul I.C. Brătianu, cândva Zaclău, mai demult Azaclau, locul real de trecere al oştirilor otomane care în traduceri a apărut drept Isaccea, însemna „Azapul cu mustaţă” - un soldat turc.
Atacul împotriva lui Bibescu, după 1840, un atentat de la Sarajevo avant la lettre, pregătit la Brăila, eliberarea arestaţilor la Galaţi, castrul roman de la Tirighina, importanţa lui vodă Mihail Sturza în modernizarea oraşului au fost câteva „poveşti” aduse de Victor Cilincă. Multe poveşti adevărate, depănate în vreo două ceasuri.
Explicaţie foto: Hărţi militare, fotografii, imagini proiectate şi „poveşti” istorice…