* La începutul lunii octombrie au avut loc alegeri pentru primarul copiilor, viceprimari şi consilieri locali *
Sinceri ca un ochi de apă limpede, isteţi de scapără, inimoşi cât cuprinde, calzi şi plini de idei, elevii din Consiliul Local al Copiilor sunt puşi pe fapte mari. Abia aleşi în funcţiile de primar, viceprimari şi consilieri locali, 37 de elevi de clasele a V-a şi a VI-a din Galaţi vor să rezolve cât mai repede problemele şi nemulţumirile colegilor de generaţie.
O discuţie la cald cu „politicieni” abia aleşi pe funcţii a scos la iveală hibele mediului în care trăiesc astăzi tinerii. Noi vi le prezentăm mai jos, aşa cum ni le-au pus ei pe tapet.
Concluziile ar trebui să le tragă decidenţii, eventual profesorii, părinţii, pentru că problemele tierilor sunt, de fapt, ale şcolilor din oraş, ale municipiului Galaţi şi, mai grav, chiar ale învăţământului românesc.
Mişcarea - de ce şi unde?
O adeptă a practicării sportului, primăriţa Simina Elena Florea (clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”) vrea să îi convingă pe colegii ei că mişcarea le face bine. „Le-am chemat pe câteva fete la alergat, pe faleză, dar ele spun că nu vor. Cred că nu au o motivaţie”, spune tânăra care, la rândul ei, cu susţinerea părinţilor, a încercat gimnastică, patinaj, înot, baschet şi dans sportiv.
Motivaţia, spune primăriţa, dar şi ceilalţi copii, ar veni de la sine dacă ar exista săli de sport sau spaţii corespunzătoare pentru practicarea gratuită a diferitelor sporturi.
Unul dintre consilieri, Ştefan Cârcei, propune ca cineva (profesorii sau autorităţile locale) „să facă preselecţii în şcoli şi să organizeze concursuri. Aşa am găsi talente şi am creşte şi performanţele sportive.”
Parcurile, ia-le de unde nu-s
Dacă nu e loc pentru sport, atunci măcar pentru relaxare în parcuri. Dar ia parcurile de unde nu-s. Coordonatoarea proiectului, Vasilica Nedelcu, urmăreşte evoluţia propunerilor copiilor de zece ani de când a început să deruleze programul în Galaţi. „Toţi elevii care vedeau din Micro 40 spuneau că nu e nicio bază de agrement în zonă, nici parcuri nu prea sunt. Şi aceştia spun la fel. Acolo nu s-a schimbat situaţia”.
Oraşul verde
Dacă nu sunt parcuri amenajate cu locuri de joacă sau bănci, atunci măcar să fie mai multe spaţii verzi în oraş. Generaţia tânără vrea un oraş curat, vrea să selecteze separat deşeurile şi e dispusă să transforme Galaţiul într-un oraş verde plantând puieţi. „Avem nevoie şi de ajutorul profesorilor, să ne ghideze şi să ne monitorizeze”, atenţionează tânăra primăriţa.
Ei vor să comunice
Copiii cer mai multe ore de consiliere sau de discuţii cu psihologul şcolar sau vor, pur şi simplu, ca profesorii lor să le asculte mai mult problemele.
„Aş vrea să se înfiinţeze un centru în care să vină câte un profesor de fiecare disciplină şi, poate, un psiholog, iar copiii să vină la centru ca să îşi găsească talentele sau preferinţele”, propune Ana Maria Oancea, o pianistă în devenire.
Câţiva îşi amintesc singura întâlnire de la clasă cu psihologul şcolar, de acum câţiva ani, şi abia o aşteaptă pe următoarea. „Vrem să ne cunoaştem mai bine, vrem să ştim mai multe despre noi”, intervine primăriţa.
Manuale rupte, manuale nou-nouţe
„Unii dintre noi primim manuale din ’98 toamna, rupte, care încep de la pagina 43. Trebuie să avem drepturi egale. Mobilierul din clase nu este nou. La şcoala noastră, cabinetul medical nu e deschis decât două zile pe săptămână, iar programul e numai dimineaţa, pe când noi învăţăm după-amiaza”, înşiră, pe nerăsuflate, Mihaela Cristiana Mitrea, de la Comisia de Drepturi ale Copilului.
Dacă tot e vorba de drepturi inegale, atunci elevii se întreabă de ce unele şcoli au calculatoare mai bune, dotări de toate soiurile, sunt renovate, au toalete moderne, iar altele nu.
În plus, elevii cer ca fiecare şcoală să aibă microbuz şcolar, să îi aducă şi să îi ia zilnic de la ore, să aibă mai mulţi gardieni, la toate intrările şi ieşirile din instituţia de învăţământ.
Modelul, tot în străinătate
Acestea sunt doar câteva chestiuni pe care elevii ar vrea ca cei mari să le îndrepte, spre binele lor. Dacă nu-i ajută nimeni, va fi vorba despre o bătălie prea mare pentru nişte copii aşa mici. Colegii lor mai mari, aleşii de anii trecuţi, au reuşit să schimbe foarte puţin din mentalitatea celor din jur şi au plecat din ţară.
„Prin intermediul Consiliului Local al Copiilor, elevii au avut şansă se întâlnească cu alţi colegi, din alte judeţe şi din alte ţări. Au înţeles, de exemplu, că nu ei trebuie să planteze copaci, ci că trebuie să le ceară asta factorilor de decizie. Modelul ideal l-au găsit în străinătate, acolo unde au ajuns să studieze”, aflăm de la institutoarea Vasilica Nedelcu.
Al 10-lea an
În Galaţi, proiectul „Învaţă să votezi” a ajuns în al 10-lea an de desfăşurare. El este implementat de Fundaţia Română „Casa Şcoalelor” Galaţi, condusă de institutoarea Vasilica Nedelcu, în cadrul proiectului PAL-TIN (Participarea Tinerilor la Administrarea Locală). Colaboratorii locali sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primăria Municipiului Galaţi.
Cine sunt aleşii copiilor?
Câţiva dintre aleşii copiilor ne-au vizitat la redacţie, s-au prezentat şi ne-au împărtăşit dorinţele lor. Ei ne-au cerut ajutorul pentru a le face cunoscute adresele de contact, ca să comunice mai uşor cu alţi tineri de vârsta lor.
Primăriţa Simina Elena Florea (clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”) spune că este „activă, vreau să fac bine pentru ceilalţi colegi, sunt vorbăreaţă, prietenoasă, foarte rar mă supăr”. Studiază limba germană şi îi place matematica. „Sunt ca orice alt copil, ascult muzică, învăţ, dar probabil că sunt mai implicată în acţiuni decât alţii”, conchide domnişoara primar.
Viceprimarul Andrei Cătălin Popa (clasa a VI-a, Şc. 26 „Ion Creangă”), este săritor, înţelegător şi comunică uşor, îl caracterizează consilierii. Ba, în plus, este foarte hotărât şi spune că îşi doreşte să devină militar, pentru că e o tradiţie de familie.
Viceprimăriţa Ana Maria Oancea (clasa a V-a, Liceul de Artă „D. Cuclin”) spune că este activă, studiază pianul, dar îi place şi calculatorul.
Consiliera Mihaela Cristiana Mitrea (Şcoala 7 „C-tin Brâncoveanu”) se caracterizează ca fiind optimistă, îi place să înveţe limbi străine.
Ştefan Cârcei (Gr. Şc. „Ghe. Asachi”), excelent dansator sportiv, este „serios şi optimist”. Tot el spune că a urmat sfatul părinţilor „să pun şcoala şi învăţătura pe primul plan şi o să am viitorul asigurat.”
Colegei lui de şcoală, Mihaela Palade, îi place foarte mult matematica, româna şi limba franceză.
În curând, întâlnire între primari
Liderii copiilor aşteaptă veşti din şcoli, de la colegii lor, dar şi de la părinţi sau chiar profesori. Adresele lor de mail sunt Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Simina Elena Florea), Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Andrei Popa), Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Ana Maria Oancea).
„Vrem să ne scrie problemele şi nemulţumirile lor, dar, dacă e posibil, să ne scrie şi dacă au soluţii pentru ele.”
Copiii se vor întâlni o dată pe lună, la Colegiul „Cuza”, şcoala unde învaţă primăriţa. Ei vor discuta cum să acţioneze şi cum să facă lobby pe lângă factorii de decizie pentru ca fiecare problemă a lor să îşi găsească rezolvarea.
Peste câteva zile ei au programat şi o întâlnire cu omologii lor seniori de la Primăria Municipiului Galaţi.
Explicaţie foto 2: De la stânga la dreapta, Ana Maria Oancea, Simina Elena Florea şi Andrei Popa