Vameş, a doua localitate din judeţ rămasă fără porci

Vameş, a doua localitate din judeţ rămasă fără porci
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai bine să previi decât să tratezi. Cam aşa au acţionat autorităţile sanitar veterinare din Galaţi în localitatea Vameş, acolo unde a apărut o suspiciune de pestă porcină africană. Deşi, oficial, nu a spus nimeni că s-a confirmat prezenţa virusului, pe baza probelor trimise la Laboratorul Naţional de referinţă din cadrul Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală, porcii din localitatea Vameş au fost sacrificaţi.

Nu au fost mulţi, ce-i drept, doar opt animale în total, dar satul Vameş a rămas fără suine. Conform localnicilor, probele au fost luate încă de sâmbăta trecută, iar sacrificarea a avut loc luni după amiază.

"Am avut un porc mai palid şi am chemat medicul veterinar. I-a luat sânge şi mi-a spus că le trimite la Bucureşti. Apoi, luni seară, au venit mai multe persoane, printre care un medic veterinar, jandarmi, poliţişti şi mi-au spus că la analize a ieşit că porcul are pestă şi trebuie ucis. I-au ucis pe amândoi şi i-au dus la marginea satului, unde era săpată o groapă, şi i-au îngropat", ne-a povestit Gheorghe Crăciun.

Autorităţile au luat şi porcii sănătoşi şi i-au asomat, iar oameni au fost puşi să semneze mai multe documente pentru a primi despăgubiri. "Au spus că e ordin să omoare porcii, din cauza pestei. Eu am cerut să le facă întâi analize, pentru că porcii mei erau sănătoşi. A venit şi medicul veterinar de la Piscu, mi-a adus să semnez o hârtie şi mi-a spus să îmi fac cont bancar ca să primesc banii. Eu nu am niciun venit şi este foarte greu", ne-a mărturisit Relu Dănăilă.

Deşi localnicii spun că nu au văzut nicio hârtie oficială în care să scrie negru pe alb că porcii bolnavi aveau pestă porcină africană, primarul din Piscu, comună din care face parte satul Vameş, spune că porcii au fost omorâţi pe baza unui ordin emis de prefect. "Conform Ordinului Prefectului din 27 august, noi am primit înştiinţare luni, la orele 15,00. S-au deplasat, la orele 17,00 o echipă de la DSV, în frunte cu doamna directoare, plus Prefectură, Jandarmerie, Poliţie şi au acţionat în satul Vameş. Am primit de la DSV o înştiinţare precum că la Vameş sunt trei focare cu pestă porcină, confirmate de DSV. Opt porci în total, atât s-au găsit, patru erau monitorizaţi cu pestă porcină, iar de la ei s-au luat probe de sâmbătă", ne-a declarat primarul din Piscu.

Chiar dacă porcii pot fi ucişi încă de la apariţia suspiciunii, nici pe site-ul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, nici pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare nu există nicio informaţie legată de pesta porcină de la Vameş.

Citit 4058 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.