* Ce sunt celulele stem * Maladiile care pot fi tratate cu ajutorul transplantului * Donatorii *
Nu puţini sunt bolnavii suferinzi de maladii greu de ţinut în frâu cu ajutorul terapiilor tradiţionale care îşi pun mari speranţe în transplantul de celule stem.
Motivul: acestea pot evolua în orice fel de celulă componentă a organismului uman, spre deosebire de celulele obişnuite care, prin diviziune, dau naştere altor celule, dar numai de acelaşi tip. Astfel, posibilităţile de refacere a diverselor ţesuturi care fuseseră deteriorate din diverse cauze cresc.
Celulele care alcătuiesc embrionul uman, în primele sale stadii de dezvoltare, sunt celule stem (numite şi celule stem embrionare) care apoi se «specializează». Totuşi, organismul uman mai păstrează rezerve de celule stem (numite adulte), la nivelul mai multor organe, printre care inima, creierul şi ficatul.
Din nefericire, deşi tehnologia care permite transplantul de celule stem este în plină evoluţie, de foarte multe ori costul unui astfel de tratament este unul foarte greu de acoperit, ridicându-se la zeci de mii de euro sau depăşind chiar o sută de mii.
Maladii tratate prin transplat
Tratamentul a fost folosit până în prezent în cardiologie, pentru refacerea muşchilor distruşi în urma unui infarct miocardic, în tratarea afecţiunilor măduvei spăinării, a maladiei Parkinson, a diabetului etc.
Evident, în funcţie de starea de sănătate a pacienului şi de modul în care acesta răspunde la tratament, rezultatele pot fi sau nu cele scontate de medici şi de familia bolnavului.
În situaţia în care aceasta este singura soluţie, însă, costurile şi şansele ceva mai reduse de reuşită par ceva mai puţin importante în comparaţie cu posibilitatea ca pacientul să se însănătoşească sau măcar să îşi recapete o parte dintre abilităţi.
Donatorii - salvatori de vieţi
România a început să dezvolte, în acest an, un Registru Naţional al Donatorilor de Celule Stem. În cadrul proiectului, donatorii urmau să se prezinte la Centrele Regionale de Tranfuzii, unde să li se recolteze o probă de sânge.
Ulterior, ar fi fost solicitaţi să doneze numai în momentul în care un pacient compatibil ar fi beneficiat de acest gest. Din păcate, proiectul care ar fi venit în sprijinul pacienţilor, dar şi al donatorilor care ar fi donat celule stem printr-o simplă transfuzie, nu a fost încă finalizat, din lipsă de bani.
Totuşi, pentru donatorii cărora li se solicită să doneze măduvă osoasă există, în Bucureşti, Registrul de donatori onorifici de măduvă, în cadrul Centrului de Imunogenetică şi virusologie de la Institutul Clinic Fundeni.
Din nefericire, numărul donatorilor înscrişi este, în momentul de faţă, doar de ordinul sutelor -evident insuficienţi pentru numărul mare de pacienţi aflaţi în căutarea unei persoane care să le slaveze viaţa printr-un astfel de gest simplu, care presupune riscuri minime.