Ce poate ascunde oboseala?

Ce poate ascunde oboseala?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În urma unui efort susţinut, instalarea oboselii este firească * Dacă aceasta este însoţită şi de alte simptome, poate indica prezenţa unei infecţii serioase sau a altor boli, de gravitate variabilă * În cazul în care oboseala nu este decât rezultatul ritmului alert de viaţă, ţineţi cont de sfatul specialiştilor atunci când vine vorba despre prevenirea apariţiei oboselii sau despre recuperare *

Cu toţii ne simţim uneori extenuaţi, lipsiţi aproape total de energie. Dacă această stare se instalează în urma unui efort fizic sau psihic susţinut şi de durată, ar putea fi vorba despre nevoia firească a organismului de a se reface în urma presiunilor la care a fost supus.

De asemenea, gripa sau răceala sunt afecţiuni însoţite de senzaţia de oboseală, dar în mod firesc aceasta ar trebui să dispară odată cu vindecarea bolilor care o provocaseră. Dacă însă oboseala persistă mai mult de două săptămâni, trebuie să ne prezentăm la medic, pentru a afla dacă nu cumva aceasta este cauzată de alte neajunsuri sau boli, de existenţa cărora ştim sau nu.

Spre exemplu, dacă oboseala este însoţită de greutăţi în respiraţie, de sângerări abundente aparent nejustificate sau de scădere în greutate, cauzele ar putea fi unele cât se poate de serioase, iar diagnosticul şi tratamentul consecutiv nu trebuie amânate.

Ar putea fi vorba, pe de o parte, despre scăderea cantităţii sau calităţii hemoglobinei care facilitează transportul oxigenului. De asemenea, putem vorbi şi despre o parte dintre semnele unor probleme cardio-vasculare iminente. Diabetul poate fi şi el semnalat de oboseala care nu se mai dă dusă.

Nu în ultimul rând, senzaţia de oboseală asociată cu toate sau doar cu o parte dintre simptomele descrise deja pot semnala apariţia unor afecţiuni ale glandei tiroide, ale rinichilor şi ficatului. Tot astfel, doar medicul poate stabili dacă nu cumva este vorba despre cancer, infecţii grave (cum ar fi cea cu virusul HIV), tulburări de comportament alimentar, de tipul anorexiei sau alergii şi tulburări de somn.

Recuperare şi profilaxie

În condiţiile în care ritmul activităţilor zilnice este din ce în ce mai accelerat, prezenţa oboselii, mai ales în a doua parte a zilei, nu este nefirească. Totuşi, pentru a evita problemele care ar putea apărea, asiguraţi-vă că dormiţi în medie 7-8 ore pe noapte şi că dieta zilnică este una echilibrată, care să îi ofere organismului toate cele necesare funcţionării optime.

Puteţi apela şi la suplimentele nutritive, deşi acestea nu vor înlocui o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. De asemenea, asiguraţi-vă că perioadele de relaxare sunt suficiente. Nu este cazul să leneviţi, dar nici să vă suprasolicitaţi constant.

Sportul şi activităţile în aer liber sunt o bună sursă de relaxare. În plus, încercaţi să înlăturaţi, pe cât posibil, sursele de stres, mai ales pe cele de acasă, încercând să manageriaţi cât mai eficient problemele emoţionale.

Citit 916 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.