Băuturile energizante: şi prieteni şi duşmani

Băuturile energizante: şi prieteni şi duşmani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Combinaţia cu alcoolul, deşi la modă, este contraindicată, susţin mai mulţi specialişti în nutriţie * Efect stimulant, dar pe termen scurt *

Băuturile energizante sunt produse la care apelăm cu încredere, atât la petrecerile care se prelungesc până spre dimineaţă, cât şi în zilele istovitoare, în care au nevoie de un „motor” în plus pentru a-şi putea duce treburile la bun sfârşit.

În aceste condiţii, cel mai bine ar fi să ştiţi  că doar un consum ocazional şi moderat al acestor produse v-ar putea ajuta să obţineţi efectul scontat: câteva zeci de minute de energie în plus, atunci când simţiţi că vă lasă puterile.

Din nefericire, prin supradozaj - relativ des întâlnit - vă asumaţi riscuri serioase, mai mari chiar decât dacă aţi da pe gât o cantitate similară de cafea sau de ceai negru.

În plus, există şi specialişti care susţin că ar trebui să evitaţi cockteilurile de energizante şi alcool, dat fiind faptul că efectele acestor amestecuri asupra organismului sunt unele deosebit de nocive.

Conţinutul produselor

De regulă, o băutură energizantă conţine o foarte mare cantitate de cofeină - substanţă care ajunge în organism şi în urma consumului de cafea sau ceai negru.

De asemenea, energizantele au un conţinut foarte ridicat de zahăr, ceea ce v-ar putea dăuna, mai ales în cazul în care suferiţi de maladii cronice în cazul cărora consumul acestor substanţe este contraindicat.

Taurina este o altă substanţă care intră în compoziţia celor mai multe băuturi energizante. Secretată în mod natural la nivelul sistemului nervos, acesta are rolul de a susţine funcţii ale unor organe vitale.

Totuşi, în combinaţie cu substanţe excitate introduse în organism în cantităţi mari şi într-un timp relativ scurt, ajunge să nu mai funcţioneze ca un protector, ci să îşi asume rolul invers, mai ales în cazul acţiunii asupra inimii.

Tot în băuturile energizante veţi regăsi, în cantităţi mai mari sau mai mici, vitamine ca B sau B12, care sunt şi ele aliaţi ai organismului, dacă se administrează în cantităţi moderate şi la intervalele recomandate de medic, de farmacist sau de producătorul de medicamente.

În exces, însă, pot conduce la instalarea unei stări de disconfort şi chiar a durerilor de cap.

Există specialişti care susţin că este total contraindicat să combinaţi cantităţi mari de băuturi energizante cu alcool, dat fiind faptul că astfel creşte inclusiv riscul apariţiei unor probleme cardiovasculare, hepatice sau renale grave şi chiar a morţii subite.

De aceea, ca să nu întâmpinaţi probleme de sănătate, cel mai bine ar fi să nu apelaţi la consumul de energizante decât atunci când aveţi nevoie reală de energie şi să nu beţi mai mult de o unitate (doză, sticlă  etc.).

Ţineţi cont şi de faptul că efectul de revitalizare obţinut în urma consumului energizantelor durează puţin şi este adesea urmat de instalarea unei stări de oboseală de o intensitate crescută.

Citit 710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.