* Infecţia cu Trcihinella Spiralis poate avea urmări dintre cele mai grave, mai ales dacă nu este tratată corespunzător şi la timp *
Că pentru mulţi dintre gălăţeni nu e Crăciun dacă masa nu e îmbelşugată cu diverse prepararte din carne de porc v-am mai spus şi în ediţia de weekend a ziarului nostru.
Trebuie, totuşi, să reţinem şi faptul că sănătatea şi starea de bine ale fiecăruia dintre noi sunt esenţiale dacă vrem să ne bucurăm de magia sărbătorilor.
Tocmai de aceea, autorităţile sanitare v-au pregătit o serie de recomandări care să vă ajute să vă feriţi de boli cum ar fi trichineloza, care se transmite cel mai adesea prin consumul de carne de porc netestată şi insuficient preparată termic.
Mai multe detalii ne-a oferit dr. Costinel Georgescu, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.
«Important este, în primul râd, să se consume carnea de porc preparată termic în mod corespunzător. Nu ne referim aici neapărat la fripurile care oricum vor fi bine preparate, ci la umplutura sarmalelor sau cârnaţilor. De asemenea, carnea trebuie să fie testată. Aceste examene obligatorii înaintea vânzării cărnii sunt gratuite în marile pieţele ale Galaţiului», a precizat dr. Georgescu.
Cum putem şti dacă bucatele pe care le punem pe masa de Crăciun sunt sau nu infectate cu trichineloză?
«Gălăţenii care îşi cumpără în aceste zile carne de porc trebuie să ştie că sigure sunt doar produsele pe care le găsesc la comercianţii autorizaţi, nu la cei care vând la colţ de stradă. În ceea ce priveşte vânatul, şi acesta trebuie testat pentru trichineloză sau alte posibile afecţiuni şi, mai ales, trebuie consumat după preparare termică adecvată. Niciodată în sânge!”, a mai precizat dr. Georgescu din DJSP Galaţi.
Simptomele bolii
Trichineloza se manifestă diferit, în funcţie de cantitatea de larve ingerate de bolnav şi de rezistenţa organismului acestuia. Simptomele severe pot apărea după o perioadă cuprinsă între 4 şi 14 zile de la consumul produselor infestate, potrivit datelor oferite de DJSP.
În stadiul intestinal al bolii, simptomele constau în dureri abdominale, greaţă, vărsături şi diaree.
Atunci când afecţiunea atinge stadiul de invazie muscular, se instalează: febra ridicată, durerile musculare, senzaţia de slăbiciune, dificultăţile de respiraţie, masticaţie şi mers, precum şi alte semne pe care medicul dumneavoastră de familie sau cel de la Unitatea de Primiri Urgenţe le va recunoaşte.
Pot apărea, de asemenea, tulburări neuropsihice, cum ar fi durerile de cap, astenia, apatia şi ameţelile. Nu în ultimul rând, suferindul de trichineloză poate tuşi şi poate suferi de miocardită trichinozică.
În cazul în care apar aceste simptome, prezentaţi-vă de urgenţă la medic!
Principalii factori de risc
Potrivit informării DJSP, se pot îmbolnăvi cei care „consumă carne de porc, de mistreţ, de urs sau chiar de cal, necontrolată sanitar-veterinar, provenită de cele mai multe ori dintr-o sacrificare clandestină sau de <>, ca şi cei care consumă carne crudă, semicrudă sau <>”.