E adevărat că, pe vreme de criză, studiile superioare nu sunt o garanţie a succesului la angajare. Din nefericire, posturile dedicate licenţiaţilor sau absolvenţilor cursurilor de masterat şi doctorat sunt foarte puţine sau lipsesc cu desăvârşire.
Realitatea este însă că absolvenţii de studii superioare care erau deja angajaţi atunci când a venit criza au rezistat mult mai bine pe post. Chiar dacă, odată cu criza, şi o parte dintre aceştia şi-au pierdut locul de muncă.
Potrivit statisticilor publicate de AJOFM pe site-ul propriu, din totalul de 23.320 de şomeri, doar 6,2 la sută au studii superioare, 10,6 la sută au studii medii, iar ceilalţi 83,2 la sută nu au absolvit nici măcar liceul sau o şcoală profesională.
Dintre şomerii neindemnizaţi, deci care şi-au pierdut locul de muncă în urmă cu peste 12 luni, doar 2,1 la sută au absolvit o facultate, în vreme ce 3,2 la sută au studii medii, iar 94,6 la sută nu au absolvit nici măcar o formă medie de învăţământ.
Dintre şomerii indemnizaţi, deci care au fost concediaţi în urmă cu mai puţin de 12 luni, 68,4 la sută nu au nici măcar studii medii. Liceu sau şcoală profesională au absolvit 20,1 la sută dintre ei, iar facultăţi doar 11,5 la sută.
Astfel, se poate vedea destul de clar că, deşi a crescut şi numărul licenţiaţilor care îşi pierd locul de muncă, procentul lor este mult mai mic decât în cazul celor cu studii medii sau minime.
Cei mai mulţi şomeri sunt bărbaţi
Oricât de mult au crescut, în ultimele luni, cifrele legate de gălăţenii care şi-au pierdut locul de muncă, un fapt rămâne neschimbat: din numărul total de şomeri, cei mai mulţi sunt bărbaţi.
În ianuarie, rata şomajului feminin era de 6,8 la sută (6.598 persoane), iar cea a şomajului masculin de 8,1 la sută (9.923 de persoane).
La începutul lunii decembrie, rata şomajului feminin ajunsese la 10 la sută (9.647 de persoane), iar cea a şomajului masculin la 11 la sută (13.583 de persoane).