Lucas 2, pregătit să salveze vieţile gălăţenilor

Lucas 2, pregătit să salveze vieţile gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi şi-a cumpărat, cu fonduri proprii, aparate medicale numite Lucas 2, care pot înlocui un membru al echipajului de intervenţie, în cadrul unora dintre manevrele de resuscitare. Ambulanţele din judeţul nostru sunt primele şi, momentan, singurele din ţară care au în dotare această tehnologie.

Directorul Serviciului, dr. Mihai Polinschi, ne-a prezentat modul în care aparatele respective le pot salva vieţile gălăţenilor aflaţi la un pas de moarte.

„Pacientului i se montează acest dispozitiv, în zona toracelui. Până la efectuarea intubării, se efectuează manual două ventilaţii (respiraţie artificială realizată cu ajutorul unui balon de ventilaţie şi a unei măşti, după care aparatul Lucas 2 execută 30 de compresiuni (n.r. - apăsări pe pieptul pacientului). După intubare, aparatul funcţionează autonom, cu ajutorul unei baterii care durează 45 de minute”.

„Dispozitivul medical îşi stabileşte singur presiunea cu care trebuie să apese, astfel că va acţiona eficient, indiferent cât de mare este rezistenţa opusă de toracele bolnavului. Se efectuează compresiile la o adâncime constantă de 5 centimetri”, ne explică dr. Polinschi.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi şi-a cumpărat două dispozitive Lucas 2, care vor funcţiona pe ambulanţele de urgenţă.

„Au costat fiecare circa 10.000 de euro, bani de care nu ne-am putut lipsi uşor. Dar nicio investiţie nu este prea mare atunci când vorbim despre salvarea unei vieţi”, conchide dr. Mihai Polinschi.

Mic, dar cu putere sporită

Lucas 2 este un aparat de mici dimensiuni, care poate fi împachetat într-un rucsac şi inclus fără mari dificultăţi în echipamentul unei ambulanţe.

„Probabil îşi vor cumpăra şi alte servicii aceste dotări şi se vor modifica protocoalele de intervenţie, pentru a le include”, ne spune dr. Mihai Polinschi.

Aparatul a fost fabricat de chinezi sub patent finlandez. Firma producătoare, Metatronic, a fost de curând cumpărată de americani.

Bucureştenii au Lucas 1

Singurul serviciu de ambulanţă care are în dotare un aparat similar cu cele două Lucas 2 ale Galaţiului este cel din Bucureşti. Totuşi, în Capitală se lucrează cu un Lucas 1, o variantă mai veche a dispozitivului.

În plan, aparatură pentru hipotermie cerebrală

„Ne-am propus să ne cumpărăm şi un dispozitiv medical cu ajutorul căruia se induce o stare de hipotermie la nivel cerebral. În urma unui stop cardiac, spre exemplu, creierul poate rezista doar 5 minute fără ajutor. Folosind hipotermia, şansele să nu apară leziuni sau să ne confruntăm cu daune cerebrale minime cresc considerabile”, ne mai spune dr. Mihai Polinschi.

Citit 1831 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.