Campusul de la Tg. Bujor se transformă în ruină

Campusul de la Tg. Bujor se transformă în ruină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Etajul superior al internatului este deja plin de şiroaiele de apă care au intrat în ziduri * Fundaţiile de la  corpul nou al liceului şi de la ateliere au stat o toamnă şi o iarnă la voia intemperiilor * Apa s-a infiltrat peste tot * Va fi nevoie de alţi bani în plus pentru remedierea  pagubelor *

Campusul de la Grupul Şcolar din Tg. Bujor se transformă încet, dar sigur în ruină. După ce s-au investit în el cam 1,8 milioane de lei, a fost lăsat de izbelişte. Pentru că pe 2009 nu a primit nici un leu pentru continuarea lucrărilor, deşi bani pentru investiţii în judeţul Galaţi, de la minister, s-au dat, dar au fost dirijaţi în altă parte.

Obiceiul de a deschide noi şantiere de la an la an, fără a le finaliza pe celelalte, pare să fi devenit  o practică gândită minuţios de guvernanţi, cu scopul de a toca mărunt banii publici, în beneficiul firmelor clientelei politice.

Internatul e compromis

Cum pe 2009, nu s-a mai  lucrat nimic la cele trei obiective ale campusului – internatul, corpul C şi atelierele – ceea ce s-a construit până acum se deteriorează în mod vizibil.

Etajul superior al internatului este plin de şiroaie de apă. Ploaia s-a infiltrat în ziduri, făcând adevărate ravagii. Asta pentru că firma nu a mai finalizat lucrările, din lipsă de fonduri, deşi clădirea era aproape gata.

Directoarea liceului, Iolanda Bulgaru, susţine însă că degradarea zidurilor se datorează în parte şi faptului că lucrarea a fost făcută din materiale de proastă calitate, care nici măcar nu apăreau în proiect:

„În loc să pună sub acoperiş beton, aşa cum a fost prevăzut în proiect, au pus un soi de placaj. Le-am spus de atunci că nu este în regulă şi nici nu am vrut să semnez recepţia lucrărilor, din acest motiv. Şi bine am făcut, pentru că acum aş fi fost trasă la răspundere pe nedrept”, spune directoarea. 

Clădirea internatului e aproape terminată. Ar mai fi fost puţin şi la finisaje. Acum lucrările de la ultimul etaj vor trebui refăcute. Pentru că nu s-au pus ferestre şi nici acoperişul nu a fost terminat, zidurile au supt ploile precum sugativa. Mari porţiuni de igrasie se pot vedea de la distanţă.

Fundaţiile au intrat la apă

Nici fundaţiile celor două clădiri începute, corpul C şi atelierele, nu au scăpat de vicisitudini. Jumătate de an a plouat şi a nins, apa scurgându-se direct la baza clădirii.

„Ce garanţie mai poate exista că o fundaţie inundată va susţine cum trebuie construcţia. Şi aici banii s-au cheltuit degeaba. La reluarea lucrărilor vor trebui refăcute, probabil, fundaţiile aproape în totalitate. E păcat de suma investită. În plus, stăm peste 800 de elevi  îngrămădiţi, când am fi putut avea spaţii suficiente”.

„Fiind singurul liceu din zonă, nu putem  acoperi toate cererile elevilor din satele din apropiere. Deşi am mai înfiinţat o clasă în plus, în toamnă, tot mai sunt elevi care şi-ar dori să se transfere de la Galaţi la Tg. Bujor, pentru că nu-şi permit  cheltuielile de internat şi cantină în alt oraş”, mai spune directoarea Iolanda Bulgaru. 

Nici în anul 2010, nu se ştie dacă se vor aloca fonduri pentru continuarea lucrărilor. Deja la firma care realizează campusul s-au acumulat datorii de 250.000 de lei.

Anul trecut, dacă s-ar fi continuat finanţarea, întreaga investiţie a fost estimată la 9,2 milioane de lei.  Acum, după ce lucrările a fost lăsat de izbelişte tot ceea ce s-a făcut, şi clădirile s-au deteriorat simţitor, preţul va creşte, neîndoielnic.

Bani risipiţi aiurea din buzunarele noastre. Şi nici măcar nu  avem satisfacţia că am putea trage pe cineva la răspundere.

Explicaţii foto:

1 - Internatul bine „îmbibat” cu apa ploilor

2 - Aici ar fi trebuit să fie corpul nou al liceului

3 -  Fundaţia atelierelor acoperită de zăpadă

4 - Directoarea Iolanda Bulgaru

Citit 773 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.