Galaţi, sub asediul naturii

Galaţi, sub asediul naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu ajungea pericolul de pe Dunăre! * Până miercuri avem cod galben de zăpadă şi lapoviţă *

Începând de  ieri şi până mâine dimineaţă se află în vigoare atenţionarea de cod galben de ninsoare. Potrivit ANM, atenţionarea se referă la ninsori şi intensificări ale vântului, în 18 judeţe din sud-estul ţării.

Zonele vizate de ninsoare şi viscol sunt: jumătatea de sud a Moldovei, Muntenia, sud-estul Transilvaniei şi Dobrogea, unde va ninge, iar temporar vântul va prezenta intensificări, viscolind ninsoarea.

Totodată, în estul Bărăganului şi în Dobrogea, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă, existând posibilitatea formării de polei.

Potrivit unui comunicat de presă al prefecturii Galaţi, „…comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor urmări cu toată atenţia evoluţia fenomenelor meteo, la nivelul localităţilor, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor eventuale situaţii de urgenţă”.

Atenţie la parcarea maşinilor

Cât priveşte  municipiul Galaţi, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că „…deja am decis ca Ecosal să acţioneze pe străzi cu sărăriţele.

Diseară, dacă va fi nevoie, avem 40 de utilaje gata să intervină. Rugăm populaţia să nu lase maşinile parcate pe prima bandă a principalelor artere de circulaţie, pentru a nu îngreuna operaţiunile de deszăpezire”.

Nici Dunărea nu dă semne că se linişteşte!

Dar avertizarea de cod galben de zăpadă sau lapoviţă nu este singura „ofensivă” a naturii asupra Galaţiului. Nu trebuie să uităm de Dunăre, care creşte văzând cu ochii, de la o zi la alta.

Ieri, nivelul ajunsese la 526 de cm, cu trei cm mai mare decât duminică.

„Atât timp cât nu se depăşeşte cota de atenţie, nu avem probleme. Sunt probleme acolo unde aceste cote s-au depăşit. La Isaccea, unde cota de atenţie este 410 cm, nivelul este de 417 cm”.

„Cotele mai sunt depăşite la Ismail şi Sulina. De altfel, aici, căpităniile au recomandat navigarea fără viteză, tocmai pentru a nu se produce valuri care să afecteze starea digurilor”.

„La noi însă nu sunt încă probleme. În schimb, suntem în alertă datorită avertizării de cod galben. Vremea este rea, pe mare este furtună şi de ieri, de la prânz, Bara Sulina este închisă”, a declarat directorul AFDJ, Florin Uzumtoma.

Şi la Primăria municipiului Galaţi s-au tot luat, în ultimele zile, măsuri de precauţie; deşi Dunărea nici măcar nu a inundat Faleza Inferioară, deja departamentul de Protecţie Civilă s-a îngrijit să nu fie luat prin surprindere, dacă se supără fluviul prea tare.

„Avem deja, în stocul primăriei, 20.000 de saci de rafie iar astăzi [ieri] mai achiziţionăm încă 5.000 de saci. De asemenea, avem 600 de kg de folie de plastic”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

În cazul în care va fi nevoie, sacii de rafie vor fi umpluţi cu nisip sau pământ şi vor fi folosiţi pentru supraînălţarea digului de protecţie la Dunăre; la fel, folia de plastic se foloseşte în acelaşi scop, pentru a izola digul construit din saci de rafie.

Aşadar, primăria s-a pregătit de luptă împotriva apei, de oriunde ar veni ea: de pe Dunăre sau… din cer.

Citit 1397 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.