Munca ne îmbolnăveşte

Munca ne îmbolnăveşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un lucru e cert: munca în exces sau desfăşurată într-un mediu nociv poate îmbolnăvi pe oricine! Totuşi, unii dintre gălăţeni (destul de mulţi, de altfel) sunt mult mai expuşi riscului de îmbolnăvire profesională decât ceilalţi. 

Activitatea de la locul de muncă, desfăşurată în diverse condiţii vitrege, poate favoriza apariţia cancerului, dar şi a bolilor de sânge non-maligne şi respiratorii, a afecţiunilor psihice şi comportamentale, a celor otorinolaringologice şi ale ficatului sau a bolilor aparatului urinar şi ale sistemului oso-musculo–articular.

În 2009, la nivelul Direcţiei Judeţene de Asigurări de Sănătate (DJSP) Galaţi s-au înregistrat 15 cazuri de îmbolnăvire profesională, potrivit directorului instituţiei, dr. Valentin Boldea. Numărul este în creştere faţă de anul 2008, când se înregistraseră doar nouă astfel de cazuri.

Evident, aceştia 24 nu sunt toţi gălăţenii care ar fi putut fi diagnosticaţi cu boli profesionale, în ultimii doi ani.

Există, fără doar şi poate, mult mai mulţi care au ales să îşi ducă suferinţa pe picioare, atât timp cât vor mai putea rezista, în speranţa că astfel nu îşi vor pierde locul de muncă şi vor câştiga suficient cât să-şi întreţină familiile.

Putem vorbi, de asemenea, despre afecţiuni care, în ciuda faptului că se instalează în urma condiţiilor de la serviciu, nu sunt recunoscute, încă, legal, drept boli profesionale.

Şi liber profesioniştii se îmbolnăvesc

„La Şantierul Naval Damen Galaţi s-au înregistrat zece cazuri de boli profesionale. Patru dintre pacienţii respectivi sufereau de boli artrozice, dar au fost şi alţii diagnosticaţi cu fibroze şi sideroze”, a precizat dr. Boldea.

Un caz de îmbolnăvire a înregistrat Combinatul Siderurgic ArcelorMittal şi - în premieră faţă de anii trecuţi - le-au fost recunoscute îmbolnăvirile profesionale unor liber profesionişti.

„Este vorba despre trei muzicanţi, dintre care doi sufereau de sindrom de canal carpian - manifestat prin dureri puternice la nivelul palmei, cauzate de suprasolicitarea constantă a antebraţului şi mâinii -, iar al treilea dobândise o surditate”, a precizat directorul DJSP. 

În cursul anului 2008, a mai spus dr. Valentin Boldea, se înregistraseră nouă cazuri de îmbolnăviri profesionale.

Şase dintre ele erau raportate în cazul unor angajaţi ai Damen, două în rândul angajaţilor Spitalului de Pneumoftiziologie (care sufereau de tuberculoză) şi una – o bronşită cronicizată – în cazul unui angajat al ArcelorMittal Galaţi. 

Ceea ce nu trebuie pierdeţi din vedere, dacă lucraţi în medii toxice, este să folosiţi cât mai eficient cu putinţă echipamentul de protecţie şi să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră!

În cazul în care semne ale îmbolnăvirii apar totuşi, treptat, cel mai bine ar fi să vă adresaţi medicului cât mai repede cu putinţă.

Chiar dacă multe dintre bolile profesionale nu sunt vindecabile, diagnosticate la timp şi tratate corespunzător, pot să influenţeze mult mai puţin calitatea vieţii bolnavului.  

Citit 881 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.