Gherila contra băncilor - în vizorul Fraudelor

Gherila contra băncilor - în vizorul Fraudelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi au înregistrat, în primele 10 luni ale lui 2009, 27 dosar penale.

În 18 dintre acestea s-a dispus începerea urmării penale, nouă fiind deja înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi cu propunerea de trimitere în judecată, iar două au fost declinate pentru competentă soluţionare în favoarea DIICOT – Biroul Teritorial Galaţi.

În cadrul a 14 acţiuni de verificare au fost cercetate 91 de persoane, fiind constatate 123 de infracţiuni. Prejudiciul total cauzat băncilor a fost în valoare de 1.351.093 lei, din această sumă recuperându-se doar 145.000 lei.

Metode de înşelare a băncilor

Cele mai întâlnite metode de comitere a infracţiunilor în acest domeniu sunt:

1. fraudele parţiale - când actul de identitate şi adresa solicitantului sunt corecte, dar adeverinţele de venit sunt false, de obicei cu salarii declarate mai mari decât cele reale;

2. fraudele totale – când toate documentele sunt false;

3. furtul de identitate sau substituirea de persoană.

Faptele menţionate mai sus se încadrează în elementul material al înfracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea, cu toate formele de participare prevăzute de Codul Penal - autoratul, co-autoratul, complicitatea, instigarea.

De asemenea, sunt de menţionat şi faptele comise de către funcţionarii bancari - începând cu ofiţerii de credite şi terminând cu persoanele cu funcţii de conducere din cadrul instituţiilor bancare -, unele dintre acestea încadrându-se în categoria neglijenţei în serviciu, a abuzului în serviciu şi chiar a infracţiunilor de corupţie prevăzute şi pedepsite de Codul Penal.

Citit 922 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.