O nouă anchetă la Maternitatea „Buna Vestire”

O nouă anchetă la Maternitatea „Buna Vestire”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O plângere adresată DJSP de către o fostă asistentă a maternităţii, Elena Ciorbă, provocă o nouă anchetă * Cazul este în atenţia forurilor superioare ale maternităţii, dar a ajuns şi pe masa DJSP şi a Colegiului Medicilor * Pe 8 noiembrie, o gravidă din Focşani a murit, împreună cu copilul ei încă nenăscut, din pricina unei embolii amniotice * Suferindele de această afecţiune mor, cel mai adesea * Femeii i se administrase un medicament numit Cytotec, neomologat în România *

La finele lunii noiembrie, la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP), a fost depusă o sesizare privind presupuse nereguli înregistrate în cazul unei naşteri petrecute la Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi.

De fapt, evenimentele medicale la care face referire plângerea (înaintată de o asistentă medicală căreia i s-a desfăcut deja contractul de muncă de la maternitate şi care a mai reclamat spitalul), se petrecuseră pe data de 8 noiembrie, deci cu circa două săptămâni înainte să fie formulată sesizarea.

În ziua respectivă, Petronela P., o femeie în vârstă de 40 de ani din Focşani, internată la maternitate, a decedat din cauza unei afecţiuni numite embolie amniotică – pătrunderea lichidului amniotic în fluxul circulator al mamei. DJSP era informată şi cu privire la faptul că femeii decedate i se administrase înainte de naştere Cytotec, un medicament neomologat în România.

Detalii despre intervenţia respectivă, despre reclamaţiile depuse, dar şi despre folosirea medicamentului neomologat ne-au oferit medicii de la „Buna Vestire” şi directorul DJSP, dr. Valentin Boldea.

Ce s-a întâmplat pe 8 noiembrie?

Şeful secţiei de Obstetrică, dr. Ioan-Costache Botezatu, ne-a declarat că femeii care a decedat din cauza emboliei amniotice i se administrase într-adevăr, în dimineaţa zilei de 8 noiembrie, Cytotec - medicament folosit pentru curăţarea colului în vederea declanşării unui travaliu.

Totuşi, produsul îi fusese administrat într-o cantitate mică şi cu mult timp înainte să înceapă contracţiile, mai spune dr. Botezatu. Cu alte cuvinte, un sfert de tabletă de medicament i-a fost introdusă în vagin femeii în jurul orei 8.30 şi îndepărtat în jurul orei 10.00.

Iar contracţiile femeii au început abia pe seară, ne-au spus atât dr. Botezatu, cât şi medicul curant al femeii, dr. Ana-Maria Truş.

Tot potrivit medicilor, sarcina pacientei din Focşani nu justifica o naştere prin cezariană.

Problemele reale au apărut abia în momentul care starea femeii s-a înrăutăţit. „În urma apariţiei emboliei amniotice, se înregistrează un proces de mortalitate de până la 86 la sută, chiar şi în cele mai bine dotate maternităţi din lume. Iar femeile care supravieţuiesc, cele 14 la sută, rămân cu sechele neurologice”, a mai precizat şeful secţiei de Obstetrică de la „Buna Vestire”.

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost solicitat la „Buna Vestire” pentru că medicii de aici care o aveau în grijă pe pacienta cu embolie amniotică au considerat că, în cazul în care reuşesc să o ajute să supravieţuiască, aceasta ar avea mai mari şanse de refacere la Spitalul Judeţean. Din nefericire, nu s-a mai ajuns până în această fază terapeutică.

Conform declaraţiilor dr. Botezatu, medicii maternităţii au făcut eforturi pentru a salva măcar copilul nenăscut încă, dar nici acest lucru nu a fost posibil.

Ce este Cytotec şi de ce s-a administrat?

„Potrivit unui comunicat primit luni după-amiază de la Agenţia Naţională a Medicamentului, Cytotec nu este un medicament  omologat în România. Vom face cercetări pentru a vedea cum a ajuns acest medicament în spital”, a precizat directorul DJSP, dr. Valentin Boldea.

Dr. Costache Botezatu susţine, însă, că acest medicament face parte din grupul prostoglandinelor şi că, în ciuda faptului că poate cauza o creştere a intensităţii şi duratei contracţiilor uterine, este singurul care nu influenţează în rău copilul.

Nu este omologat în România, este adevărat, dar face parte din protocoalele medicale în cea mai mare parte a literaturii de specialitate, mai spune medicul specialist.

Nu în ultimul rând, a mai precizat medicul citat, nicăieri nu este descrisă situaţia în care administrarea medicamentului ar duce la apariţia emboliei amniotice – cauza morţii pacientei de 40 de ani din Focşani. 

În zilele următoare, anchetele în acest caz îşi vor urma cursul, iar autorităţile competente vor trage concluzii.

Citit 3269 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.