Vaccinul împotriva cancerului de col, la alegere

Vaccinul împotriva cancerului de col, la alegere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 67 de femei au aflat, în 2009, că suferă de cancer de col utrin * Potrivit dr. Boldea, în doar 26 de cazuri afecţiunea a fost descoperită într-un stadiu curabil * Gălăţenii pot alege între două vaccinuri împotriva cancerului de col uterin * DJSP mai are 3.500 de doze * S-a relansat campania de vaccinare *

De luni până duminică, autorităţile medicale din toată lumea marchează Săptămâna Internaţională de Luptă împotriva Cancerului de Col Uterin. Din nefericire, înspăimântătoarea afecţiune nu le-a ocolit nici pe gălăţence.

Potrivit datelor care ne-au fost oferite de directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, nu mai puţin de 67 de femei au aflat, în 2009, că suferă de cancer de col uterin.

Dr. Boldea ne-a mai spus şi că în doar 26 dintre cazuri boala a fost depistată într-un stadiu curabil.

Din totalul de paciente diagnosticate în cursul anului trecut, 42 provin din mediul rural.

Autorităţile sanitare din România susţin că vaccinarea este o metodă eficientă de protecţie împotriva bolii. Mediatizatele vaccinuri Gardasil şi Silgard au fost, însă, privite cu scepticism de cei mai mulţi dintre gălăţeni, care nu prea şi-au lăsat propriile fiice să se vaccineze.

Până la începutul lui 2010, doar 176 de persoane acceptaseră administrarea acestui tratament. În cursul acestui an, a precizat dr. Boldea, numărul acestora ac crescut până la 200.

„Am cerut fiecărui medic de familie să alcătuiască o situaţie cu pacientele care se înscriu în grupa de vârstă 12-24 de ani şi care ar putea beneficia de vaccin. Acestea urmează să fie contactate şi să li se propună metoda de imunizare. Vaccinarea celor care vor dori se va realiza, în principal, prin intermediul medicilor de familie”, a mai spus directorul DJSP.

În acest moment, Direcţia dispune de 3.500 de doze de vaccin Silgard, dar pacientele gălăţene pot solicita şi vaccinul Cervarix, (produs de GlaxoSmithKline - n.r.), a declarat dr. Boldea.

Rămâne de văzut dacă gălăţenii vor trece peste scepticismul aproape generalizat creat de numeroasele controverse desfăşurate pe plan internaţional, referitoare la eventualele efecte secundare care s-ar fi înregistrat în urma administrării de Gardasil, în alte state.

N-au ajutat prea mult nici cele câteva scandaluri iscate în jurul procesului de achiziţie de către autorităţile centrale din Sănătate a vaccinului, la vremea respectivă.

Gălăţencele care au atins vârsta majoratului pot decide singure dacă se vor vaccina sau nu.

În cazul minorelor, însă, părinţii au un cuvânt greu de spus şi o decizie este destul de greu de luat - realitate reflectată şi de numărul mic de persoane care au acceptat până în acest moment vaccinul.

Citit 570 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.